YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2007

‘Bir damladan ne çıkar’ demeyin

  • Tamir ettirilmeyen musluk ya da rezervuarlardan damla şeklinde akan su, bir ayda 5 ton su kaybına neden oluyor. Suyun toplu iğne kalınlığında sızması halinde 15 tona yükselen kayıp, daha büyük sızıntılarda 136 tona kadar çıkıyor.

    11 Ağustos 2007 - NTVMSNBC

    Tamir ettirilmeyen musluk ya da rezervuarlardan damla şeklinde akan su, bir ayda 5 ton su kaybına neden oluyor. Suyun toplu iğne kalınlığında sızması halinde 15 tona yükselen kayıp, daha büyük sızıntılarda 136 tona kadar çıkıyor.

    BURSA - Küresel ısınmanın gündeme gelmesiyle önemi bir kat daha ortaya çıkan suyun bir damlası bile hem tüketimin artmasına hem de faturaların kabarmasına neden oluyor. 

    Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, çoğu zaman “bir damladan ne çıkar” düşüncesiyle tamir ettirilmeyen bozuk musluk ve rezervuarlardan damla şeklinde akan su, ayda 5 ton fazladan su harcanması, faturanın da 10 YTL artması anlamına geliyor.

    Sızıntı halinde ise fazladan harcanan su miktarı 15-650 ton arasında değişiyor, faturayı ise 33 ile 2 bin 500 YTL arasında artırabiliyor.

    Yetkililer, sızıntıda kaynağın çapının önemli olduğunu, çap büyüdükçe akan suyun ve faturanın arttığını belirttiler.

    Rezervuar ve musluktan 0,5 milimetre çapında yani “bir toplu iğne kalınlığında” sürekli akan suyun günde yaklaşık yarım ton, ayda ise 15 ton fazladan su harcanmasına neden olduğunu anlatan yetkililer, su tasarrufunu teşvik amacıyla 10 tonun üzerindeki harcamaların yüksek fiyattan tarifelendirilmesi nedeniyle bu kaçağın aboneye maliyetinin 33,5 YTL olduğunu söylediler.

    Yetkililer, sızıntının 1 milimetreyi bulması halinde boşa giden suyun ayda 42 tona, faturasının da 120 YTL’ye yükseldiğini vurguladılar. 1,5 milimetre kalınlığındaki sızıntının aylık 79 ton, 2 milimetrelik sızıntının da ayda 136 ton suyun boşa gitmesi anlamına geldiğini ifade eden yetkililer, genellikle imalatta su kullanılan iş yerlerinde daha çok görülen 4 milimetre kalınlığındaki su kaçağının abonenin su saatine 650 ton olarak yansıdığını, iş yerlerine farklı fiyat tarifesi uygulandığı göz önüne alındığında, fazla suyun faturaya yansımasının 2 bin 500 YTL’ye kadar ulaştığını bildirdiler.

    BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün, su kayıplarını azaltmak, sağlıklı ölçüm ve faturalandırma işlemlerini sağlamak amacıyla 1997 yılından itibaren tek tip sayaç uygulamasına geçtiğini, Bursa’da 1996 yılında yüzde 60’ın üzerinde olan su kayıp oranının yatırım uygulamaları ile 2006 yılında yüzde 25 seviyesine çekildiğini ifade eden yetkililer, böylece musluk ve rezervuarlarda oluşan su kayıplarının da fatura olarak abonelere yansıdığına dikkat çektiler.

    Yetkililer, bozuk musluk ya da rezervuardan akan suyun “Damlaya damlaya göl olur” misali hem su israfına hem de maddi kayba neden olduğuna dikkat çektiler. Faturası yüksek gelen abonelerin yaptıkları itirazlar sonucunda sökülen sayaçların yüzde 99 oranında sağlam olduğunun, faturanın su tesisatındaki kaçaktan kaynaklandığının belirlendiğini dile getiren yetkililer, “Su faturası yüksekliğinden şikayet eden aboneler, öncelikle kendi iç tesisatlarını kontrol ettirerek kaçak olup olmadığını araştırmalı, ev ya da iş yerlerinde sızan sifonları ve damlayan muslukları tamir ettirmelidir” dediler.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/416606.asp    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu