YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2010

Sushiniz Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosundan Olmasın!

  • 10.03.2010

    Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun nesli aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Lüks sushi ve sashimi pazarlarının temel malzemesi olan Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun geleceği, CITES Sözleşmesine taraf 175 ülkenin katılımıyla 13-25 Mart tarihleri arasında Doha, Katar’da gerçekleşecek toplantıda belirleniyor. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) CITES Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye’yi, tehlike altındaki mavi yüzgeçli orkinosun küresel ticaretinin acilen durdurulmasına yönelik oy kullanmaya çağırıyor. 

    Zararlı avlanma yöntemleri, kontrolsüz ve sınır tanımayan aşırı avlanma, yeterli olmayan ulusal ve uluslararası düzenlemelerden dolayı balık popülasyonları ve su ürünleri gün gittikçe tükeniyor. Gidişatın aynı şekilde devam etmesi durumunda bütün balık stoklarının önümüzdeki 40 yılda tükeneceği bilimsel verilerle tahmin ediliyor.

    WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Akdeniz’in en değerli balığı olan mavi yüzgeçli orkinos popülasyonları alarm veriyor. Aşırı avlanmaya maruz kalan bu türün ticaretinin yasaklanması popülasyonun yeniden gelişmesini sağlayacak. Ancak bu yolla ilerleyen yıllarda yeniden sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ile ticareti mümkün olabilir. Nesli tükenmekte olan bu özel balığı kim yemekten zevk alabilir ki?” dedi.

    CITES Taraflar Konferansı’nda mavi yüzgeçli orkinosun CITES EK I listesine girmesi ve ticaretinin yasaklanması için 175 ülkeden üçte ikisinin oyunun sağlanması gerektiğini vurgulan Tolga Baştak  “CITES Sözleşmesine taraf ülkelerden biri olarak, Türkiye’nin de bu türün neslinin devamı için tarihi bir rolü bulunuyor.  Toplantıya katılacak heyetin, bu yönde oy kullanmasını diliyoruz. “ dedi.  

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu