YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2010

Kuş Gözlemine Uluslararası Davet

  • 03.03.2010 Radikal

    Kuş gözlemcileri, Avrupa'da 36 ülkede internet üzerinden başlatılan kampanyaya Türkiye'den katılımın artmasını beklediklerini belirtti.

    Havaların ısınmaya başlamasıyla Afrika’dan Anadolu’ya göçün yoğunlaşması gözlemcileri harekete geçirirken, kuş gözlemcileri  Avrupa’da 36 ülkede "www.springalive.com" sitesinde başlatılan kampanyaya Türkiye’den katılımın artmasını beklediklerini bildirdi.

    Doğa Derneği eğitim koordinatörü Burcu Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı türlerdeki binlerce göçmen kuşun kış aylarını geçirdikleri Afrika’dan dönmeye başladıklarını söyledi.

    Afrika’dan gelen kuşların, Boğaziçi’ni geçerek kuzey Trakya’ya ve Balkanlar’a, diğer kolda Artvin üzerinden Kafkaslar ve daha kuzeydeki üreme alanlarına ulaştığını belirten Arık, sonbahar göçünde de aynı güzergahı kullanarak tekrar Afrika’ya döndüklerini ifade etti.

    Havaların ısınmaya başladığı bugünlerde Afrika’dan yola çıkan leylek, kırlangıç, ebabil ve guguk kuşu gibi baharın habercisi türlerin doğaseverler tarafından görünmeye başlamasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten Arık, "Kuşların gelmeye başlamasıyla ’Yaşayan Bahar’ kampanyamız da başladı. Baharın habercisi kuşların gelişini kutluyoruz. Doğaseverleri, ’Yaşayan Bahar Kampanyası’ kapsamında, gözlemledikleri kuşları bizimle paylaşmaya davet ediyoruz" dedi.

    Gözlemlenen kuşlarla ilgili bilgilerin "www.springalive.net"  adresindeki "Yaşayan Bahar" web sitesine gönderilmesini isteyen Arık, şöyle konuştu:

    "Yaşayan Bahar, Türkiye dahil 36 ülkede uygulanan geniş katılımlı bir kampanya. Belirtilen internet adresine yapılan gözlem kayıtlarıyla Avrupa’nın en büyük kuş gözlem etkinliğine katılım sağlanmış oluyor.

    Siteye katılım her yıl artıyor. 2008 yılında 56 bin olan gözlem kaydı, geçen yıl 94 bine çıktı. Kampanyaya Türkiye’den katılımın bu yıl daha da artması bekleniyor. Bu kampanya aracılığıyla gezegeni paylaştığımız kuşları tanıtmanın yanı sıra göç yolculuklarında karşılaştıkları sorunları da dile getirmiş oluyoruz. Kuşlar göç yolları üzerinde beslendikleri ve üredikleri yaşam alanlarını hızla kaybediyorlar. Yaşayan Bahar kampanyasına katılarak kuşların güzelliklerini ve onları korumanın önemini tüm Avrupa’ya duyuralım."

    Arık, Yaşayan Bahar Kampanyası’nın 2006 yılından bu yana sürdürüldüğünü kaydetti.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu