07/02/2010 01:30
Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı, ülke genelinde 2023'de en az yüzde 30 olması hedefleniyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının, 2023 yılında en az yüzde 30 olmasının hedeflendiğini bildirdi.
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün yazılı soru önergesini yanıtlayan Yıldız, sürekli, verimli ve ucuz enerji sağlanması için, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sektöründe kullanımının yaygınlaşmasına büyük önem verildiğini kaydetti.
Bu amaçla, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 2005’te yürürlüğe girdiğini ifade eden Taner Yıldız, yapılacak planlama ve uygulamalar doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2023’te en az yüzde 30 düzeyinde olmasının hedeflendiğini belirtti. Yıldız, elektrik üretiminde doğalgaz payının ise 2023 yılına kadar yüzde 30’un altına düşürülmesinin planlandığını bildirdi.
Bakan Yıldız, EPDK tarafından 3 bin 350 megavat (MW) kurulu gücünde yeni rüzgar projesine lisans verildiğini ifade etti.
"Rüzgar enerjisi gücü, 2 yılda 2,200 MW'ye ulaşacak"
2002’de yok sayılacak düzeyde olan rüzgar enerjisi kurulu gücünün, 2009 yılı sonu itibariyle 802 MW’ye ulaştığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Rüzgar enerjisi kurulu gücümüzün 2 yıl sonunda 2 bin 200 MW’ye ulaşacağı tahmin edilmektedir. 2009 yılı içinde, Kasım 2009 tarihi itibariyle, işletmeye alınan santrallerin, 375 MW’ı rüzgar, 564 MW’i hidroelektrik, 47,4 MW’i jeotermal, 21 MW’i ise çöp gazı ve biyogaz kaynaklı elektrik üretim santralleridir.
2002 sonunda 31 bin 845 MW olan Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücü, 2009 sonu itibariyle 44 bin 782 MW’ye (geçici değer) yükselmiştir. Bunun 7 bin 87 MW’i, bu dönemde başlatılan ve tamamlanan projelerdir. Geriye kalan ise çalışmalarına daha önceki yıllarda başlanan ama 2002-2010 arasında dönemimizde tamamlanan projelerdir.
Uluslararası doğalgaz alım satım anlaşmalarının tamamında yer alan ’al ya da öde’ maddesi, mevcut doğalgaz anlaşmalarımızda da bulunmaktadır. Yıl içinde teslim alınamayan doğalgaz miktarının karşılığı olan tutar, sözleşmede yer alan belirli bir yüzde üzerinden ödenmekte ve bu miktarlar doğalgazın ileriki dönemlerde teslim alınması suretiyle telafi edilmektedir. Kısaca, doğalgaz sözleşmelerine göre; yapılan ödemeler ’alınan gazın parasının ödenmesi’ şeklinde iken al ya da öde durumuyla karşılaşıldığında, ’alınacak gazın parasının önceden ödenmesi’ şeklinde karşımıza çıkmaktadır." (aa)
detaylı bilgi için tıklayınız >
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013