YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Şubat 2010

Türkiye 2023'te su fakiri olacak

  • 02/02/2010 Radikal

    Nuri Kunt, bin metreküpün altında olan ülkelerin su fakiri olarak kabul edildiğini, 2023 yılında ülke nüfusu göz önüne alındığında bu oranın bin metreküpün altına düşeceğini söyledi.

    KONYA’da İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, şu an Türkiye'de kişi başına bin 600 metreküp su düştüğünü söyledi. Kunt, bin metreküpün altında olan ülkelerin su fakiri olarak kabul edildiğini, 2023 yılında ülke nüfusu göz önüne alındığında bu oranın bin metreküpün altına düşeceğini kaydetti.

    Konya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, ‘2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’ nedeniyle konferans düzenledi. Müdürlükteki konferans salonunda gerçekleşen konferansa, Konya Vali Yardımcısı Zikri Şahin, İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, Devlet Su İşleri (DSİ) 4’üncü Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkaya ve davetliler katıldı.

    İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çekti. Kunt, “Dünya ölçeğinde kişi başına 5 bin metreküp ve üzerinde su düşen ülkeler, su zengini olurken, ülkemizde bin 600 metreküp civarındadır. Bin metreküpün altında ise su fakiri ülke oluyorsunuz. 2023 yılında ülke nüfusumuzu göz önüne aldığımızda bin metreküpün altına düşeceğiz. İçme, sulama ve endüstride suyu tasarruflu kullanmalıyız. Sulak alanları ve doğal hayatı iyi korumalıyız. Sulak alanlar doğanın can damarıdır. Yok olmasını istersek, bizler de yok oluruz” dedi.
    DSİ 4’üncü Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkaya da Konya kapalı havzasındaki su durumu hakkında bilgi verdi. Pınarkaya, “Suyun tasarruflu kullanımı ve korunma yolları yapılmaz ise, 2020’li yıllarda suya daha çok ihtiyacımız olacak. Şu an su tasarrufunu çok iyi yapmalıyız. Konya Kapalı Havzası’nın su potansiyeli yer üstü ve yer altı sularıyla birlikte 8 milyar 353 milyon metreküp civarındadır. Bu suyun 3 milyar 913 milyon metreküpü de kullanılabilir sudur. Kullanılabilir suyun 327 milyon metreküpü içme suyu olarak, 3 milyar 586 milyon metreküpünü ise tarımsal sulamada kullanıyoruz” diye konuştu.

    Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Cengiz Akköz de, katılımcılara ‘Konya Havzası'ndaki sulak alanların dünü- bugünü’ konulu sunum yaptı. (dha)

    detalı bilgi için tıklayınız >

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu