YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Ocak 2010

AB karbon kesintilerini konuşuyor

  • 19 Ocak 2010 Salı ntvmsnbc

    İspanya’nın Seville kentinde bir araya gelen çevre bakanları aralıkta düzenlenen Kopenhag Zirvesi'nin neden başarısızlıkla sonuçlandığını masaya yatırdı

    Hafta sonu İspanya’nın Seville kentinde bir araya gelen çevre bakanları aralıkta düzenlenen Kopenhag Zirvesi'nin neden başarısızlıkla sonuçlandığını masaya yatırdı, AB’nin bundan sonra izleyeceği yol haritasını belirlemek üzere kolları sıvadı.

    Kopenhag’da anlaşma ABD, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan tarafından tasarlandı. Otuzdan fazla ülkenin metni ocak sonundan önce imzalamaları bekleniyor.

    Ancak yeterli indirim vaadinde bulunulmaması nedeniyle AB’nin bu tarihten önce CO2 emisyon miktarını yüzde 20-30 hedefinin üzerine çıkarması  beklenmiyor. ABD, 2005 yılı düzeyinin ancak yüzde 17’si kadar kesinti sözü veriyor. Bu rakam Brüksel’in 1990’ını esas alarak belirlediği hedefin yalnızca yüzde 2-3 fazlası.

    Euroactiv'in haberine göre AB Çevre Bakanı  Stavros Dimas çevre bakanlarının toplantıda herhangi bir uzlaşmaya varamadıklarını kabul etti.

    Kimi üyeler yüzde 30 kesintiyi telaffuz etmekten bile çekiniyor. Ancak Kopenhag zirvesi zengin ülkelerin yoksullara mali yardımda bulunmasını öngörüyor.

    İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve İspanya yüzde 30 emisyon taahhüdünde bulunurken İtalya ve Polonya buna karşı çıkıyor.

    İngiliz Enerji ve İklim Bakanı Ed Miliband gazetecilere “Kesinlikle yüzde 30 teklifini kabul etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bunun çok çok önemli olduğuna inanıyoruz. Her zaman şartlı bir teklifti bu aynı zamanda çok önemli bir sinyal” şeklinde konuştu.

    Fransa Çevre Bakanı  Jean-Louis Borloo “Körü körüne yüzde 30 hedefini aramıyoruz. Yapılacak taahhütlere bağlı olarak bu hedef rakamı arayacağız” dedi.

    İtalya ve Polonya kendi ulusal sanayilerinin ve hane içi harcamaların artacağı endişesiyle olaya sıcak bakmıyor.

    Anlaşma zemini arayan Belçika hedefin yüzde 25’e geri çekilmesi önerisinde bulunuyor.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25045909/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu