YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Ocak 2010

Türkiye Su Meclisi Kuruluyor


  • “Türkiye Su Meclisi Genel Kurulu ilk Genel Kurul Toplantısı 16-17 Ocak 2010 tarihleri arasında Rize İkizdere’de yapılıyor. Toplantı doğada tek damla suyun bile boşa akmadığına inanan herkesin katılımına açık.”

    Uygulanmakta olan su politikalarının ekosistemi tahrip ettiğine ve geleceklerini tehlikeye attığına inanan sivil toplum örgütleri ve eylemciler Türkiye Su Meclisi çatısı altında bir araya geliyor. 16-17 Ocak 2010 tarihleri arasında Rize İkizdere’de gerçekleştirilecek ilk Genel Kurul Toplantısı’nın ardından çalışmalarına başlayacak olan Türkiye Su Meclisi, Türkiye’nin 81 ilinden doğa hakkı için mücadele eden sivil toplum örgütlerini ve eylemcileri bir araya getirerek su yönetimiyle ilgili yanlış uygulamaları engellemek ve suyun akılcı kullanımını sağlamak amacı ile çalışacak. Türkiye Su Meclisi, bilimsellik ve gerçeklikten uzak “su boşa akar” düşüncesine karşın doğada tek damla suyun bile boşa akmadığı gerçeğinin savunucusu olacak.

    Rize İkizdere’de yapılacak toplantı öncesinde Türkiye Su Meclisi Geçici Yürütme Kurulu tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, Türkiye’nin su kaynaklarının büyük tehlike altında olduğuna ve yanlış su politikaları nedeni ile gelecekte Türkiye’yi ciddi sorunların beklediğine dikkat çekildi. Açıklamada Türkiye Su Meclisi’nin çalışmalarını yürütürken gözeteceği ilkeler açıklanarak altı çizildi:

    • Suyun döngüsünün bozulmasına neden olan tüm yanlış faaliyetler, insanlık için bir tehdittir.
    • Su, doğanın kendisine aittir, ticari amaçla alınıp satılamaz, mülkiyete konu edilemez, bulunduğu alandan başka bir yere taşınamaz, fiziksel karakteri, doğal yatağı değiştirilemez.
    • Suyun yönetiminde çevresel, ekonomik, kültürel ve sosyal sürdürülebilirlik dikkate alınmalıdır.
    • Suyun yönetimi, yaşamları doğrudan su döngüsüne bağlı olan insanların da temsil edildiği,  kanunla yetkilendirilmiş ulusal bir komisyon ile sağlanır.

    Suyun ekolojik etki ve katkısını esas alan entegre havza yönetimine dayalı ulusal bir su politikasının oluşturulmasının Türkiye Su Meclisi’nin temel hedeflerinden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada diğer hedefler şöyle sıralandı:

    • AB çevre mevzuatının Türkiye’nin koşullarına uygun biçimde iç hukuka aktarılması,
    • Yeni bir Su Çerçeve Yasası’nın hazırlanması,
    • Elektrik Piyasası Kanunu’nda tadilat yapılması,
    • DSİ Teşkilat ve Vazifeleri Kanunu’nun bazı maddelerinin güncelleştirilmesi,
    • Suyun ekolojik etki ve katkısını esas alan entegre havza planlaması yapılmadan uygulamaya sokulmuş tüm projelerin durdurulması.

    Türkiye Su Meclisi’nin  16-17 Ocak 2010 tarihleri arasında Rize İkizdere’de gerçekleşecek ilk Genel Kurul Toplantısı, su için mücadele eden herkesin katkısına açıktır. Katılım için başvurular www.turkiyesumeclisi.net adresinden yapılmaktadır.

    Türkiye Su Meclisi Geçici Yürütme Kurulu (*)


    (*) Av. Yakup Durmuşoğlu, Doğa Derneği, Doğal ve Kültürel Çevre İçin Yaşam Girişimi, İkizdere Derneği, Macahel Vakfı, TEMA Vakfı

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu