YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2009

26 kilometrekarelik ülke zirveyi durdurdu

  • 11 Aralık 2009 Cuma - ntvmsnbc

    Tuvalu 11.000 nüfusu olan küçük bir ada devleti... Bu küçücük ada devleti İklim Zirvesi'ne damgasını vurdu... Türk sivil toplum kuruluşları Tuvalu'yu örnek gösterdi...

    Tuvalu'nun görüşmelerdeki tepkisine iklim aktivistleri destek verdi...


    Kopenhag’dan çıkacak anlaşmanın yasal bağlayıcılığı olmasını isteyen Tuvalu, görüşmelerin askıya alınmasına neden oldu.

    Tuvalu, Avustralya yakınlarında bir ada ülkesi. Yaklaşık 11 bin kişilik nüfusuyla Birleşmiş Milletler’e üye olan en ufak ülkelerden biri. Demokrasiyle yönetiliyor ve ülkede yalnızca 700 telefon hattı bulunuyor.

    Bu minik ülke büyük bir cesaretle Kopenhag’da bu devlere karşı durdu ve iklim zirvesinde devam eden görüşmelerin durmasına neden oldu. Amacı, Kopenhag anlaşmasının “yasal bağlayıcılığı olan bir anlaşma” olarak kalmasını sağlamak, çünkü bu gerçekleşmezse Tuvalu, Fiji, Trinidad ve Tobago veya Kiribati gibi tamamıyla sular altında kalacak ve yok olacak. Zaten bugün birçok insan iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlar nedeniyle ülkeden göç etmek zorunda kalıyor.

    Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı’ya göre ABD’nin derdi Kyoto’da belirlenen yasal bağlayıcılık durumunu politik bağlayıcı bir anlaşmaya dönüştürmek: “Bu sayede anlaşmayı hiçbir yaptırımı olmayan, içi boş bir anlaşmaya çevirmeye çalışıyorlar. Oysa sorumluluklar Tuvalu’nun da haklı olarak talep ettiği gibi genişletilmeli ama ülkelerin kendi keyfine bırakılmamalı.

    Türkiye’nin yasal bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya dair duruşu ise henüz belli değil. Fakat son strateji belgesinde hiçbir indirim sorumluluğu belirlememesi ve sadece belli alanlarda zayıf NAMAs (Ulusal Uygun Azaltım Eylemleri) önerileri sunmuş olması, aynı hatayı Türkiye’nin de yaptığını gösteriyor."


    "TUVALU BURADA, TÜRKİYE NEREDE?"
     
    İklim Zirvesi'nde yaşananların ardından Türkiye'den sivil toplum örgütleri de bir açıklama yaptı.

    Açıklamaya 350 Ankara, Greenpeace Akdeniz, Genç Yeşiller, İklim İçin Gençlik, Sürdürülebilir Ulaşım Merkez, TEMA, Yeşiller Partisi, WWF-Turkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfi) imza attı...

    Ortak açıklamada şunlar yazııl:
    Biliyoruz ki, hiçbirimiz yakında su altında kalacak Tuvalu’yu haritada gösteremeyebiliriz. Ama hepimiz Türkiye’yi haritada gösterebiliriz.

    Biliyoruz ki, Kopenhag’daki iklim zirvesinde hiçbirimiz Türkiye’yi parmağımızla gösteremeyiz, ama Tuvalu’yu gösterebiliriz.

    Tuvalu herkesin parmakla gösterdiği, alkışlarla desteklediği bir adım attı. Hükümetlerin iklim sorununu çözen ve “yasal olarak bağlayıcılığı olan” bir anlaşma için Tuvalu canla başla direndi. Başta petrol üreten ülkeler olmak üzere, karşı çıkan ve anlaşmayı sabote eden ülkelere karşı Afrika ve Güney Amerika kıtasının pek çok ülkesini yanına alarak direndi. İklim sorununu çözen kalıcı ve yasal olarak bağlayıcı anlaşma kararının önünü almak için direnen ülkelere karşı toplantıya katılımını askıya alarak küçük bir ada devletinin dünyanın kurtuluşu için neler yapabildiğine hepimiz şahit olduk.

    Bizler, Kopenhag’dan insanlık ve gezegenimiz için çözüm olacak kalıcı, adil ve yasal bağlayıcılığı olan bir çözüm için yerimizi aldık ve bu tartışmaları bizzat izliyoruz.

    Ancak, Tuvalu bunları yaparken, ülkemizin hiçbirşey yapmadığına da şahit olduk. Tarihi toplantı gerçekleşirken salon yerleşiminde Tuvalu ile aramızda sadece Türkmenistan vardı. Aramızda bir sandelye olmasına rağmen bu tarihi tartışmada yasal bağlayıcılığı olan anlaşmaya dair bir “çözüme ortak” olamadık.

    Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 15. Taraflar Toplantısı boyunca, çözüme taraf olan, çözen ile birlikte hareket eden bir ülke görmek istediğimizi biz aşağıdakiler sizlerle paylaşmak istiyoruz.

    Unutmayın, dünyanın gözü sizin üstünüzde ve bizler de sizi izliyoruz!


    http://www.ntvmsnbc.com/id/25030509/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu