08 Aralık. 2009 Salı- ntvmsnbc
WWF Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Akın Öngör: "Başbakanımızın Kopenhag’a giderek liderlik yapmasına büyük gereksinim vardır…" Akın Öngör- WWF Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı
WWF Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Akın Öngör, Kopenhag'da başlayan İklim Değişikliği Konferansı'nı şöyle değerlendiriyor...
Birleşmiş Milletlerin organize ettiği “ İklim Değişikliği” Konferansı ( COP 15) 7 Aralık’ta Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başladı. Bu konferansa Birleşmiş Milletlere üye 192 ülke üst düzeyde katılarak bu küresel soruna konferans boyunca çözüm üretmeye çalışacaklar.
Bilim adamlarına göre iklim değişiklikleri yerküremizin yabancısı olmadığı bir konu. Dünyanın tarihinde çeşitli doğal nedenlerle yüzlerce defa iklim değişikliği olmuş. Bu açıdan bakıldığında doğal olarak yüzlerce defa olmuş bir seyin neden sorun olarak ortaya konduğu merak edilebilir.
Bu seferki iklim değişikliğinin bir önemli farklı kaynağı var… insanoğlu !.. Yani dünyanın tarihinde ,ilk defa iklim değişikliğine insanoğlu neden oluyor. Kalkınma modelinin yanlışlığı ile atmosferde oluşturduğu “ sera gazları” küresel olarak ısınmaya yol açıyor.
Buradan bakıldığında “… birkaç derece ısınmanın ne gibi zararı olabilir… hatta ısınmanın iyi bile sonuçlar çıkartacağı “ söylenebilir. Ancak bilim adamlarının kesin belirlediklerine göre bu birkaç derece sıcaklık artışı büyük felaketlere, açlığa, susuzluğa, baskınlara hatta güvenliğe yol açacak önemli bir tehdit unsuru olarak ortaya çıkıyor. Bunun ilk örnekleri günümüzde seller, su baskınları, kuraklıklar, tarımdaki üretim düşüklükleri olarak kendini göstermeye başlıyor.
Yerkürenin pekçok tarafında sıcaklık artışının getirdiği dengesizlikleri şimdiden görüyoruz… Hindistan ve Filipinlerdeki seller, güney yarım küredeki tayfunlar bunlardan bazıları…Sadece muson yağmurlarındaki dengesizlikler iki milyar insanın temiz su kaynaklarını büyük ölçüde tehdit ediyor. İşte küresel ısınmanın yarattığı tehditler nedeniyle okyanus sularının yükselmesine dikkatleri çekmek için Maldiv’lerin hükümeti deniz altında toplantı yaparak dünya kamuoyunu uyandırmaya çalışıyor.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en çok vurduğu ülkeler gelişmemiş … ve gelişmekte olan ülkeler. Dünya bankası verilerine göre bugün yeryüzünde insanların dörtte biri günde 1 Doların altında gelir ile yaşıyor., 1 milyar insan temiz içme suyuna ulaşamıyor… 1.6 milyar insana elektrik götürülemiyor ve 3 milyar insan sağlık hizmetlerinden yoksun … Hal böyle iken bir de iklim değişikliği sonucu ; alçak bölgelerde ve kuraklıklardan etkilenecek yüz milyonlarca insanın kitleler halinde göçleri ile güvenlik sorunları çıkacağı düşünülüyor.
Küresel ısınmanın olumsuz etkileri sadece bu ülkeler ile sınırlı değil. Ülkemizde olumsuz etkilenen Akdeniz bölgesinde yer alıyor. 2 derece santigrad sıcaklık artışının bile Karadeniz bölgesinde , İstanbul’unda bulunduğu kuzey bölgelerde ani ve sağnak şeklinde yağışların aratarak afetlere yol açacağı…. İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde … Güneydoğu Anadolu’da yağışların %25 ile %30 arasında azalacağı… kuraklıklara neden olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin su yönetiminden , tarım politikalarına… güvenlikten enerji uygulamalarına kadar mutlaka önlemler alması gerekiyor.
İşte Kopenhag’taki bu konferansta insanoğlunun neden olduğu bu büyük soruna yine insanoğlu çözümler arayacak !... Artık zamanın kısılması nedeniyle Kyoto ve Bali konferanslarının başarısızlığına bakılmaksızın bu konferanstan “mutlaka” çözüm üreten bağlayıcı anlaşmalar ile çıkılması gerekiyor. Aksi takdirde ısınmayı 2 derece santigrad ile sınırlamak ta mümkün olamıyor. O zaman çölleşmeye giden bir yolun başlangıcı maalesef gözüküyor.
Sıcaklık artışının 5 derece santigrada varması halinde Dünya Bankasının ünlü ekonomistlerinden Sir Nıcholas Stern’e göre ülkemizin çöl haline gelmesinden korkuluyor…
İşte bütün bu nedenlerden dolayı mutlaka çözümü şimdi üretmek gerekiyor.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25029232/
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013