YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Aralık 2009

"Başbakanımız Kopenhag'a gitmelidir..."

  • 08 Aralık. 2009 Salı- ntvmsnbc

    WWF Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Akın Öngör: "Başbakanımızın Kopenhag’a giderek liderlik yapmasına büyük gereksinim vardır…"
     
    Akın Öngör- WWF Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı

    WWF Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Akın Öngör, Kopenhag'da başlayan İklim Değişikliği Konferansı'nı şöyle değerlendiriyor...

    Birleşmiş Milletlerin organize ettiği  “ İklim Değişikliği” Konferansı  ( COP 15) 7 Aralık’ta  Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başladı. Bu konferansa Birleşmiş Milletlere üye  192 ülke üst düzeyde katılarak  bu küresel soruna konferans boyunca çözüm üretmeye çalışacaklar.

    Bilim adamlarına göre  iklim değişiklikleri yerküremizin yabancısı olmadığı bir konu.  Dünyanın tarihinde çeşitli  doğal nedenlerle yüzlerce defa iklim değişikliği olmuş. Bu açıdan bakıldığında  doğal olarak yüzlerce defa olmuş bir seyin  neden sorun olarak ortaya konduğu merak edilebilir.

    Bu seferki iklim değişikliğinin bir önemli farklı kaynağı var… insanoğlu !.. Yani dünyanın tarihinde ,ilk defa iklim değişikliğine insanoğlu neden oluyor. Kalkınma modelinin yanlışlığı ile  atmosferde oluşturduğu “ sera gazları” küresel olarak ısınmaya yol açıyor.

    Buradan bakıldığında “…  birkaç derece ısınmanın ne gibi zararı olabilir… hatta ısınmanın iyi bile sonuçlar çıkartacağı “ söylenebilir. Ancak bilim adamlarının kesin belirlediklerine göre  bu birkaç derece sıcaklık artışı büyük felaketlere, açlığa, susuzluğa, baskınlara hatta güvenliğe  yol açacak önemli bir tehdit unsuru olarak ortaya çıkıyor.  Bunun ilk örnekleri günümüzde seller, su baskınları, kuraklıklar, tarımdaki üretim düşüklükleri olarak  kendini göstermeye başlıyor.

    Yerkürenin pekçok tarafında sıcaklık artışının  getirdiği dengesizlikleri şimdiden görüyoruz… Hindistan ve Filipinlerdeki seller, güney yarım küredeki tayfunlar bunlardan bazıları…Sadece muson yağmurlarındaki dengesizlikler iki milyar insanın temiz su kaynaklarını büyük ölçüde tehdit ediyor. İşte küresel ısınmanın yarattığı  tehditler  nedeniyle okyanus sularının yükselmesine dikkatleri çekmek için Maldiv’lerin hükümeti deniz altında toplantı yaparak dünya kamuoyunu uyandırmaya çalışıyor.

    Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en çok vurduğu ülkeler gelişmemiş … ve gelişmekte olan ülkeler. Dünya bankası verilerine göre bugün yeryüzünde insanların dörtte biri günde 1 Doların altında gelir ile yaşıyor., 1 milyar insan temiz içme  suyuna ulaşamıyor… 1.6 milyar insana elektrik götürülemiyor ve 3 milyar insan sağlık hizmetlerinden yoksun … Hal böyle iken bir de iklim değişikliği sonucu ; alçak bölgelerde ve kuraklıklardan etkilenecek  yüz milyonlarca insanın kitleler halinde göçleri ile güvenlik sorunları çıkacağı düşünülüyor.

    Küresel ısınmanın olumsuz etkileri  sadece bu ülkeler ile sınırlı değil. Ülkemizde olumsuz etkilenen Akdeniz bölgesinde yer alıyor. 2 derece santigrad  sıcaklık artışının bile Karadeniz bölgesinde , İstanbul’unda bulunduğu kuzey bölgelerde ani ve sağnak şeklinde yağışların aratarak afetlere yol açacağı…. İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde … Güneydoğu Anadolu’da  yağışların %25 ile %30 arasında azalacağı… kuraklıklara neden olacağı  tahmin ediliyor.  Türkiye’nin su yönetiminden , tarım politikalarına… güvenlikten  enerji uygulamalarına kadar mutlaka önlemler alması gerekiyor.

    İşte Kopenhag’taki bu konferansta   insanoğlunun neden olduğu bu büyük soruna yine insanoğlu çözümler arayacak !... Artık zamanın kısılması nedeniyle  Kyoto ve Bali konferanslarının başarısızlığına bakılmaksızın bu konferanstan  “mutlaka” çözüm üreten bağlayıcı anlaşmalar ile çıkılması gerekiyor. Aksi takdirde ısınmayı 2 derece santigrad ile sınırlamak ta mümkün olamıyor. O zaman çölleşmeye giden bir yolun başlangıcı maalesef gözüküyor.

    Sıcaklık artışının 5 derece santigrada varması halinde Dünya Bankasının ünlü ekonomistlerinden Sir Nıcholas Stern’e göre ülkemizin çöl haline gelmesinden korkuluyor…

    İşte bütün bu nedenlerden dolayı mutlaka çözümü şimdi üretmek gerekiyor.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25029232/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu