YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2009

Nepal Hükümeti çevre için Everest'te toplandı

  • 04/12/2009 - Radikal

    Küresel ısınmanın Himalayalar'daki etkisine dikkati çekmek için Everest dağında toplanan Nepal hükümeti, bir Everest bildirgesini onayladı.

    Hükümetteki 27 bakandan 24’ünün katıldığı bakanlar kurulu toplantısı, 5242 metre yükseklikteki ana kamp Kala Patthar’da yapıldı. Güneşli bir günde yaklaşık yarım saat süren toplantıya, 3 bakan sağlık nedenleri ya da yurt dışında oldukları için katılamadı. Bazıları kilolu, bazıları 70’li yaşlarda olan bakanlar, toplantı için helikopterlerle zirveye taşınmadan önce sağlık kontrolünden geçirildiler. Zirvede kurulan masaların etrafına oturan ve sarı oksijen maskeleri takan bakanlar, rüzgar ve mesafe nedeniyle mikrofon kullanarak konuştu, "Himalayalar’ı kurtarın" yazılı kuşaklar taktı. Nepal televizyonunun canlı yayımladığı bakanlar kurulu toplantısının açılışında Başbakan Madhav Kumar, "Bu çok önemli ve tarihi bir toplantı.

    Himalayalar dünyanın çevresel dengesinde önemli bir role sahip" dedi. Kumar, Himalayalar’ın yalnızca Nepal halkı için değil yaşamları dağlardan gelen sulara bağlı olan 1,3 milyar kişi için de önemli olduğuna dikkati çekti. Bakanlar kurulu toplantısında, 10 maddelik bir Everest bildirgesi de kabul edildi. Bildirgede, Nepal’in koruma altındaki bölgelerinin yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılması, küresel ısınmanın etkisini azaltmak için diğer ülkelerle birlikte çalışılması gibi unsurlar yer alıyor. Başbakan Kumar, Everest bildirgesinin, iklim değişikliğinin Everest ve Himalayalar’daki olumsuz etkisini en alt düzeye indirme konusunda dünyaya verilen bir mesaj olduğunu söyledi. Dünyanın en yüksek 14 zirvesinin 8’inin bulunduğu Nepal, küresel sera gazları emisyonunun sadece yüzde 0,025’den sorumlu olmasına rağmen iklim değişimine karşı çok hassas. Uzmanlar, küresel ısınma yüzünden, gelecek 50 yıl içinde, Asya’daki 10 büyük nehrin su kaynağı olan Himalayalar’daki buzulların yok olabileceğini söylüyor.

    detaylı bilgi için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu