YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2009

Körfez balığı sağlığı tehdit ediyor

  • 18/11/2009 - Radikal

    Uzmanlar İzmir körfezinde yetişmiş kefal türleri, pisi balığı gibi türlerin insan sağlığı için ağır metaller içerdiğini belirtti.

    İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Koray, İzmir Körfezi’nde yetişmiş kefal türleri, dipten beslenen ve iç körfeze kadar giren pisi balığı gibi türlerin, insan sağlığı için zararlı ağır metaller içerdiğini, bu maddeler arasında kanser yapıcıların da bulunduğunu bildirdi.
    Prof. Koray, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile üniversitenin 5 yıl süren bir çalışma yaptığını, proje kapsamında iç körfezden alınan balıklardaki toksin ve zehirli organizmaların incelendiğini belirtti.
    İzmir’in kanalizasyonunun körfeze akmasını engelleyen Büyük Kanal Projesi’nin iyi sonuç verdiğini, proje öncesinde körfezin çok daha kirli ve kötü kokulu olduğunu anlatan Koray, projenin tamamlanmasından sonra da körfezden çıkan balığın yenmemesi gerektiğini dile getirdi.
    İzmir Körfezi’nde yetişmiş olan kefal türleri, dipten beslenen ve iç körfeze kadar giren pisi balığı gibi türlerin, insan sağlığı için zararlı ağır metaller içerdiğini, bu maddeler arasında kanser yapıcıların da bulunduğunu kaydeden Tufan Koray, şunları söyledi:
    "Midyelerin yenmesi de riskli olabilir. Aşırı tüketimden bahsediyoruz. Miktar çok önemli, mesela 5-10 midye yemekten bir şey olacağını sanmıyorum, ancak çok fazla toksin büyük zararlar verebilir, toksin miktarı değişiyor. Bazı midyelerde hiç toksine rastlanmadığı da oldu ama bir kişiyi öldürmeye yetecek miktarda da toksin bulunabilir midyede. İç körfezden çok midye yemek, Rus ruletine benziyor. O kadar riskli."
    İç körfezde hala avlanan kişiler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tufan Koray, avlanan balıkların satılmasının "korkunç" olabileceğini, vatandaşların iç körfezden avlanan balıktan uzak durması gerektiğini söyledi.

    Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri
    İzmir Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü yetkilileri de, Bostanlı Balıkçı Barınağı ve Güzelyalı vapur iskelesi arasında çekilen hattın doğusunun su ürünleri sirkülerine göre "avlanması yasak bölge" olduğunu söyledi.
    Tarım İl Müdürlüğü’nün Emniyet İl Müdürlüğü desteğiyle 24 saat boyunca avlanmayı engellemek için su ürünleri kontrol teknesiyle bölgede nöbet tuttuğunu ifade eden yetkililer, avlanmaya çalışanları yakaladıklarını söyledi.
    Yasak avlandıkları tespit edilen kişilerin araç gereçlerine el koyduklarını, 708 lira para cezası uyguladıklarını ve kaçak avlanan balıkları imha ettiklerini kaydeden yetkililer, "Son bir ayda 20 ceza uyguladık. Bunların 19’u daha önce de yakalanan kişilere uygulandı. Bu da avlanmanın satış amacıyla yapıldığını gösteriyor" diye konuştu.

    detaylı bilgi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu