YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2009

Mogan Gölü'nde balık ölümlerinin önü alınamıyor. Çevreciler tepkili


  • 14/11/2009 Radikal

    ANKARA - Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü’nde geçen ay çok sayıda yavru sazan ve gümüş balığının kıyıya vurmasından sonra, bugün de balıklar toplu halde kıyıya vurdu.
    Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek Başkanı İsa Ömercan, yetkililerin konunun ciddiyetini hala anlamadıklarını söyledi.
    Göle yeni su verildiği takdirde balık ölümlerinin sona ereceğini belirten Ömercan, şunları söyledi:
    "Kızılmak hattıyla aktarılan ’can suyu’ neden verilmiyor? Göl içerisine turbo motorlar konularak, suyun dönüştürülüp oksijeninin artırılacağını savunanlar da var. İl Tarım Müdürlüğü görevlileri bile göldeki oksijen miktarı artsın diye motorlu kayıklarla sürekli gezinti yapmıştı. Özel Çevre Koruma Kurumu, Büyükşehir ve Gölbaşı belediyeleri sadece ölü balık toplamakla yetiniyor."

    -BALIK VE SU NUMUNELERİNİN SONUÇLARI NEDEN AÇIKLANMADI?-

    "Balık ölümlerinin önüne nasıl geçilir?" diye proje sunan ya da ortaya koyan kimsenin olmadığını ifade eden Ömercan, "Yıllardan beri herkesin ağzında sakız olan ’Mogan Gölü’nün dibi kirli, temizlenmelidir’ zihniyeti var. Ancak, su verilerek ya da gölün suyu başka yöntemlerle dönüştürülerek göldeki yaşam alanları genişletilebilir. Konunun ciddiyetini yetkililer halen anlayamamış gibi davranıyorlar" dedi.
    Ömercan, gölden alınan balık ve su numunelerinin sonuçlarının ise neden açıklanmadığının merak konusu olduğunu sözlerine ekledi.
    Mogan Gölü kıyısındaki işletmeciler de göle Kızılırmak suyunun verilmesi ile balıklar kurtulabileceğini belirterek, "Geçen yıl Kızılırmak suyu verilmişti ve balık ölümleri olmamıştı. Büyükşehir Belediyesi, Kızılırmak suyunu her gün kontrollü vermelidir. Su verilmezse veya yağmur yağmazsa kıyıya vuran bu balıklarda ölecektir. Kıyıya vurmaları bunun habercisidir" dediler.
    Özel Çevre Koruma Kurumunun, Mogan Gölü’nde ölen balıkları toplatmak için 4 kayık kiraladığı, Büyükşehir Belediyesinin ise ölen balıkları toplama ekiplerini azalttığı öğrenildi.(aa)

    Haberin Detayı >

     

     

     

     

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu