YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Kasım 2009

Naylon Torbadan 'BEZ'dik!

  • 04.11.2009 Atlas

    İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yer alan ve Türkiye'nin ilk ekolojik pazarı olan Şişli %100 Ekolojik Pazar'da 7 Kasım'dan itibaren naylon torba kullanımı tamamen kaldırılıyor. 7 Kasım'da naylon torba ve kese kağıtlarının çevreye verdiği zarar hakkında bilgilendirmeler ve artık kumaşlardan bez çanta dikme atölyesi yapılacak.

    Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle kurulan Şişli %100 Ekolojik Pazar bir ilke daha imza atıyor. Pazarda doğaya ve insana zararlı olduğu bilinen naylon torbalar 7 Kasım'dan itibaren tamamen kaldırılıyor. Geçiş sürecinde pazarda kese kağıdı da bulundurulacak ancak Buğday Derneği yapacağı atölyeler ve bilgilendirme çalışmalarıyla pazar müdavimlerinin tekrar tekrar kullanabileceği bez torbaya geçmelerini amaçlıyor.

    Ekolojik Pazar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Bizim için nihai amaç kullan-at tüketimin değiştirilmesi. Naylon torba ve kese kağıdının yaşam döngüsü analizlerini karşılaştırdığınızda kese kağıdının da yeryüzünde en az naylon torba kadar büyük bir ekolojik ayak izi olduğu ortaya çıkıyor. Bu yüzden pazarda pamuklu bez çanta ve fileler bulunduracağız' dedi.

    Bez torba dikme atölyesi

    7 Kasım'da Şişli %100 Ekolojik Pazar'da 'İTÜ Hayatı Poşetleme!' grubuyla birlikte, artık kumaşlardan, kullanılmayan tişörtlerden bez torba dikme atölyesi yapılacak. Daha önce pazarın 3. yıldönümü etkinliklerinde düzenlenen atölye büyük ilgi görmüş, her yaştan erkek-kadın-çocuk artık kumaşlardan bez torba dikmeyi öğrenmişti.
    Dünya ve Türkiye Naylon Torbadan Vazgeçiyor

    * Çin'de ince naylon torbalar tamamen yasaklandı.
    * İrlanda'da ve Tayvan'da naylon torbalar bedava verilmek yerine satılmaya başlayınca müşterilerin pek çoğu pamuklu torbalara geçti.
    * Güney Afrika ve Bangladeş'te logarları tıkayan ve sele sebep olan poşet kullanımı tamamen yasaklandı.
    * San Fransisko, Amerika'da naylon poşetin yasaklandığı ilk şehir, Alaska ise ilk eyalet oldu.
    * Türkiye'de 'Taşıma Amaçlı Kullanılan Alışveriş Poşetlerinin Kullanımının Azaltılması' Komisyonu, plastik poşet kullanımının azaltılması için yol haritasını üzerinde çalışıyor. 

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu