04.11.2009 Radikal
Tunceli'de yapılacak 8 baraj arasında yer alan Mazgirt İlçesi'ndeki Uzunçayır Hidroelektrik Santrali (HES) ile Munzur'a ilk ‘gem' vurulmuş oldu. Barajda elektrik üretimine geçebilmek için 17 Ağustos'tan itibaren başlanan su tutulması işlemi devam ederken, baraj gölünün suları Tunceli'deki yüz yıllık kavak ve çınar ağaçlarının yok olmasına neden oldu. 100 yıllık ağaçlar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından kesilirken, birçok ağaç da göl suları altında kaldı. Yüzyıllardan bu yana kendi yatağında hiç durmadan akan Munzur Çayı barajlarda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte artık Tunceli kent merkezinden geçmeyecek.
Munzur Çayı'nın kıyısında bulunan onlarca çay bahçesi, çocuk parkı ve dinlenme alanlarıda yapımı tamamlanan Uzunçayır Baraj gölü suları altında kalarak yok olmaya başladı. Munzur Vadisi'nin yok olmadan önceki son görüntüsü de sonbaharda oluşan muhteşem renklerle son kez Tuncelililer'e renk cümbüşü yaşatırken, önümüzdeki yıl artık bu manzaranın artık olmamayacağını bilenler duruma tepki gösterdi.
Tunceli'de doğanın barajlar kurban edilmesine tepki gösterenlerden Zuhal Kocamış, “Bir kentin doğal güzellikleri bu şekilde yok edilmemeli. Hep ‘barajlara hayır' dedik ama başaramadık. Baraj sahasında yaşı benden çok büyük babalarımızın dedelerimizin zamanında yetişen onca yıllık ağaçlar bile yok oldu. Doğa katliamı ile birlikte kutsal ziyaretlerimizde sular altında kalarak yok oldu. Bu durum beni çok üzüyor. Ben bir daha bu güzellikleri göremeyeceğim. Bizden önceki kuşakların bize miras bıraktığı bu güzellikleri biz çocuklarımıza gösteremeyeceğiz” dedi.
Tunceli'de oturan 19 yaşındaki Selda Tutar, çocukluğunun geçtiği Munzur Vadisi'ndeki güzellikleri çocuklarına gösteremeyeceği için çok üzgün olduğunu, güzelliklerin barajlarla birlikte yok edildiğini anlattı. Pelin Ataş da, “Ailece Munzur kıyısına gelir piknik yapardık. Ama artık ağaçlar kesilmiş, Munzur'un akışı durdurulmuş, doğa katledilmiş durumda. Bu durumu yapanlar utansın, bir tarihi miras yok oldu. Türkiye'nin elektrik ihtiyacını karşılamayan bu kadar küçük bir baraj için bir doğa yok edildi” diyerek tepki gösterdi. Çoban, Kemal Kal ise, barajla birlikte her yerin yok olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Keçilerimi götürüp otlatacağım alan kalmadı, her yeri yok ettiler. Munzur kenarında yürüyecek bir yer bile yok. Her yer sularla dolmuş durumda. Munzur'da akışı durdurmak, Tunceli'de hayatı durdurmak gibi. Bu katliamı ellerimizle yarattık, engel olamadık. Bu barajlara ne yapalım bilmiyoruz.”(dha)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013