YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2009

Kilimanjaro’nun Karları Tarih Oluyor

  • 03.11.2009 NTVMSNBC

    Afrika’nın en büyük dağı Kilimanjaro’nun filmlere konu olan karları, küresel ısınma nedeniyle 20 yıl içinde yokolabilir.

    Ernest Hemingway’in ‘Kilimanjaro’nun Karları’ adlı romanından uyarlanan aynı adlı film, klasikler arasında yer alıyor. Ancak bu klasik bir süre sonra belgeseller arasında da sıralanabilir zira yle Afrika’nın en büyük dağı Kilimanjaro’nun karları küresel ısınma nedenibir süre sonra yok olabilir.

    Ohio Üniversitesi’nden Prof. Lonnie Thompson’un liderliğindeki bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, dağın zirvesinde yer alan ünlü buzullar son yüz yıl da hiç olmadığı kadar hızla eriyor.

    Dağ zirvesinin farklı bölgelerinden alınan örneklerin, radyoaktif tarihleme tekniği ile incelemelsi ile son 100 yılda yaşanan erime hızının, son 12 bin yılda yaşananların en büyüğü olduğu ortaya çıktı. 1912 yılında varolan buzulların yüzde 85’i bugün artık yok.

    Son yıllarda erime hızı daha da arttı. 2000 yılında dağ zirvesinde yer alan karların yüzde 26’sı dokuz yılda yok oldu. Aynı dönem içinde dağın kuzey ve güney bölümlerindeki buz alanları 1.9 ve 5.1 metre inceldi. Erime bu hızla devam ederse Kilimanjaro önümüzdeki 20 yıl içinde bütün karlarını kaybedebilir.

    Kilimanjaro’nun buzulları yok olduğunda, çevresindeki yerleşimler susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalacak, buzullardan beslenen nehirler üzerine kurulu hidroelektrik santraller işlevsiz klacak.

    Karsız kalacak başka dağlar da var

    Prof. Thompson, yaşanan süreci, binlerce yıllıık banka yatırımının geri ödenmeksizin çekilmesine benzetiyor ve ekliyor; “Bir kez bittiğinde yeniden yerine koymak çok zor olacak.”

    Sermayesi harcanan tek dağ Kilimanjaro değil. Avrupa’da Alpler, Güney Amerika’da And Dağları ile Afrika’daki Kenya ve Rwenzori dağları da Kilimanjaro’ya benzer biçimde küresel ısınma nedeniyle karlarını kaybediyor.

    Nepal'de Bakanlar Kurulu, Everest Zirvesi'nde toplanacak

    Tehdit altındaki bir başka dağ sırası da Himalayalar... Himalayalar’da doğal yaşamı her geçen gün daha da derinden etkileyen küresel ısınmaya dikkat çekmek için Nepal'in bakanlar kurulu Everest'te toplanacak.

    Başbakan Madhav Kumar Nepal ile bakanların ay sonunda yapılacak bakanlar kurulu için, Everest’e tırmanmada dağcılar için başlangıç noktası olan 5 bin 300 metreye uçakla ulaşacakları belirtildi.

    Daha önce de Hint Okyanusu'ndaki Maldivler'de, iklim değişikliğinin etkilerine dikkati çekmek üzere bakanlar su altında toplanmıştı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu