02.11.2009 NTVMSNBC
Bir ekonomi hızla büyümeye devam ederken aynı zamanda iklimi koruma politikaları da yürütülebilir mi?
Greenpeace ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği’nin (EREC) bugün açıklanan Enerji [D]evrimi raporu bu hayati soruya “Evet” cevabını veriyor.
Kopenhag İklim Zirvesi’ne sayılı günler kala açıklanan rapor Türkiye’nin enerji geleceği için 2050 yılına kadar bilimsel bir yol haritası çiziyor. Rapora göre, Türkiye bugünden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmeyi ve enerji verimliliği için güçlü önlemler almayı tercih ederse, hem büyük oranda tasarruf edebilir hem de orta vadede enerji maliyetleri daha düşük bir yol izleyebilir.
Rapor hazırlanırken sera gazı salımlarından küresel petrol fiyatlarına kadar her şeyi göz önünde bulundurduklarını söyleyen Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı “Sonuçta görüyoruz ki iklim ve ekonomi arasında seçim yapmak diye bir şey yok. Gerçek seçim, uzun vadeli bir temiz enerji vizyonu edinerek, bir yandan iklimi korumak, diğer yandan ekonomimiz için enerji güvenliğini garanti altına almak ve halka daha ucuz enerji sağlamaktır” dedi.
Enerji [D]evrimi raporunda 2050 yılına kadar iki muhtemel senaryo karşılaştırması yapılıyor. İlk senaryoda, mevcut eğilim ve politikalar devam ederse Türkiye’de enerji sektörünün nasıl bir şekil alacağını detaylı olarak ele alınıyor. Bu senaryoya göre, 2005-2050 yılları arasında Türkiye’de enerji sektöründen kaynaklanan kişi başına salım miktarı ikiye katlanacak ve elektrik üretim maliyetleri yüzde 50 oranında artış gösterecek. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği politikalarının ön planda olduğu Enerji [D]evrimi senaryosuna göre ise, kişi başına salımlar 1,1 tona düşürülüyor ve maliyetlerde kısa vadede küçük bir artışın ardından 2 sent daha ucuz bir ortalama maliyetle elektrik üretiliyor.
Greenpeace Uluslararası Yenilenebilir Enerji Direktörü Sven Teske’ye göre Enerji [D]evrimi, iklim için doğru bir seçim: “Türkiye’de artık yenilenebilir enerjiler için düğmeye basma zamanı geldi. Kaldı ki, iklimi kurtarmak ne teknik ne de ekonomik bir meseledir. Tek ihtiyaç siyasi iradedir. İklim krizini çözmek için şimdi kararlar alınmazsa milyonlarca insanın hayatı ve sayısız canlının kaderi yok sayılacak. Enerji [D]evrimi’ni başlatmak hem iklim, hem ekonomi, hem de gelecek nesiller için gerekli.”
Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği (EREC) Genel Sekreteri Christine Lins ise "Avrupa’da şimdiden yenilenebilir enerji sektöründe 450 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörün yıllık iş hacmi 45 milyar Avro’yu geçti. Enerji [D]evrimi hem iklim hem de ekonomik krizle savaşmak için yenilenebilir enerjilerin hayati bir öneme sahip olduğunu gösteriyor “ dedi.
Rapor, hükümete Türkiye’nin Kopenhag’da alabileceği salım sınırlaması sorumlulukları için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na göre yalnızca yüzde 11’lik bir indirim sağlamak mümkün iken Enerji [D]evrimi’ne raporu Türkiye’nin, 2020 yılına kadar sadece enerji sektöründe bile beklenen artışı yüzde 25 oranında azaltabileceğini gösteriyor.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013