03/08/2007 Radikal
Sanayicilere 'tehlikeli atıkları' ne yaptıklarını sorduk. İşte bazı yanıtlar: Her yerde gömülü variller vardır... Herkes atığını saklıyor, ama nerede belli değil
İSTANBUL - "Geçen sene ormanın içindeki yangın yollarından yuvarlanmış onlarca varil gördüm..." Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör, atıklarını götürecek tesis bulamayan firmaların, bunlardan nasıl kurtulduğunu bu sözlerle anlatıyor. Çerkezköy'de Deva İlaç Fabrikası alanında dün arama çalışmaları sona erdi. Yetkililer 72 varil bulunduğunu, bunların İzmit Katı Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.'ye (İZAYDAŞ) gönderildiğini açıkladı. Varillerle, Türkiye'nin tehlikeli atık sorunu bir kez daha gündeme gelmişti. Ülkenin en büyük tesisi olan İZAYDAŞ'ın 35 bin tonluk kapasitesinin dolu olduğu anlaşılınca, firmaların atıklarını ne yaptıkları sorusu ortaya çıkmıştı. Radikal dün bu sorunu 'Her saat 23 ton çok zehirli atık doğaya...' manşetiyle duyururken, sanayicilere atıklarını ne yaptıklarını sorduk: Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör: Firmalar sıkıntılı. Atıkların bertaraf edilmesi için el etek öpüyoruz, ahbaplık ilişkileri kuruyoruz. Bertaraf için gün alamıyoruz. Bölgedeki sanayinin üretimi her geçen gün artıyor, atıkları da artıyor, ancak bertaraf edecek tesislerin kapasitesi artmıyor. Çaresiz firmalar atıklarını ya ormana atıyor ya da gömüyor. Avcılıkla uğraşıyorum, geçen sene ormandaki yangın yollarından yuvarlanmış onlarca varil gördüm. İlgili müdürlüklere ihbar yaptım. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak: Türkiye'nin her yerinde gömülü varil bulmak mümkün. Tuzla'daki zehirli varil olayından sonra bazı gelişmeler yaşandı ancak yetersiz. Tarım ilacında kullanılan, üretim fazlası 3 bin ton tehlikeli atık vardı. İZAYDAŞ teknolojisiyle bunu 10 senede bile bertaraf edemeyecekti. Almanya'da bir firmayla anlaştık. Çevre Bakanlığı işbirliğiyle oraya götürülüp 2 bin derecede, altı ayda yok edilecek. 2 milyon avro maliyeti var. Bu mallar 20 senedir bir binada duruyordu. Kocaeli bölgesindeki sanayici bu işi belgeliyor fakat Türkiye'nin geri kalan kısmı tehlikeli atıklarını nasıl bertaraf ettiğini belgeleyemiyor. Bunu nasıl izah ederler? Edemezler. Firmalar atık bertarafı konusunda sıkıntı çekiyor. Yeni İZAYDAŞ'lar açılıncaya kadar atıkların ne olacağı belli değil, ya yurtdışına gönderilmeli ya da saklanmalı. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker: Türkiye'nin her yerinde toprağa gömülü tehlikeli varile rastlayabiliriz. Devlet arsa tahsisi yapsa sanayici bertaraf tesisi kurup atıklarını yok edebilir. Devlet dilediği gibi denetim yapabilir. Sanayici ortaklaşa bu tesisi kurar. Çünkü zaten firmaların sıkıntılı olduğu, kurtulmak istediği bir sorun atık meselesi. Herkes atıklarını bir yerde saklıyor ancak nerede bu belli değil.
Rakamlarınız iyimser Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Mustafa Bağan: Radikal'in 'Her saat 23 ton çok zehirli atık doğaya...' haberi bence iyimser. Bana göre doğaya bırakılan zehirli atık çok daha fazla. Bir an önce atık bertaraf ve geri dönüşüm tesisleri yapılmalı. İZAYDAŞ'a atıklarını veremeyen firmaların ne yaptıkları konusu büyük bir soru işareti.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=228825
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013