28.09.2009 CNN Türk
Furunlu köylüleri, bir dönem balık tutukları, çevresinde piknik yaptıkları Küçük Menderes nehrinin durumuna tepki gösterdi.
Köy yakınından geçen nehirden yayılan kötü koku nedeniyle son derece rahatsız olan köylüler, atıklarını Küçük Menderes'e bırakarak, nehrin yok olmasına neden olan belediyelere karşı Çevre ve Orman Bakanlığı'nın müdahale etmesini istedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bayırdır arıtmasını tamamlamasını örnek gösteren köylüler, Küçük Menderes'e atık bırakan belediyelerden de sorunu çözmesini istedi.
Furunlu Köyü Muhtarı Süleyman Turgut, 2 ay önce Beydağ Barajı'ndan Küçük Menderes'e su salınmasıyla adeta bayram ettiklerini, kirliliğin nispeten azaldığını ve nehire yerleştirdikleri pompalarla tarla sulamasına geçtiklerini anlattı.
Geçen ay bölgenin bol yağış almasından dolayı, DSİ yetkililerinin gerek kalmadığı düşüncesiyle su bırakmayı kestiğini belirten muhtar Turgut, şöyle konuştu:
"Kötü kokunun içinde sivrisinek yuvasında, bataklıkta yaşıyorduk. DSİ'nin Beydağ Barajı'ndan nehre temiz su bırakmasından dolayı bir nebze kurtulduk. Bu ayın başında yine su kesildi. Pis su meydana çıktı, atıklar meydana çıktı. Çok kötü koku var. Küçük Menderes, kenarında durulmaz hale geldi. Bu Ödemiş ve Tire beldelerinin atıklarından kaynaklanan bir durum. Bayındır Belediyesi bu işi aştı. Büyükşehir Belediyesi sayesinde arıtması oldu. Pis sular sebzelerimize zarar veriyor. Diğer köyler de aynı sıkıntıyı yaşıyor. Küçük Menderes'in kurtarılması için diğer belediyelerimizin de biran önce arıtma tesislerini bitirmelerini istiyoruz."
Sular dert getiriyor
İl Genel Meclisi'nin AK Parti'li üyesi Şakir Mucu da, geçmişte nehirden balık tutup, su içtiklerini anlatırken, "Sanayi ve şehirler büyüdükçe bunların atık suları Menderes'i kirletti. Bayındır, arıtmaya kavuştu. Ödemiş'te, Tire'de ve beldelerinde arıtma tesisi yok. Atık sular mecburen nehre dökülüyor. Bunun sonucu koku meydana geliyor. Zaman zaman mecburen sebze sulanıyor. Baraj suları bir nebze bu pis suları temizledi. Barajın suyu kesilince kötü görüntü ve koku yeniden ortaya çıktı. Bu sular dert, hastalık getiriyor. Herkes rahatsız. Çocukluk yıllarımızdaki gibi temiz suyun akmasını istiyoruz" diye konuştu.
Komşu Karahalilli Köyü Muhtarı Hasan Sarıyer de, Furunlu ve kendi köyünün yanı sıra Yeşilova ile Erikli Köyü'nde de aynı sorun bulunduğunu söyledi. Çevre köy ve beldelerin atıklarının nehre karışması nedeniyle suyun bir ara siyah aktığını kaydeden Sarıyer, "Küçük Menderes'in bir önce kurtarılması lazım. Buradan sebzeler sulanıyor. Kirlilikten ve pis kokudan dolayı yerleşim yerleri tehlike altında" dedi.
Çocuklardan maskeli tepki
Furunlu Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerinden bir bölümü tepkilerini maske takarak gösterdi. 8'inci sınıf Öğrencilerden Meltem Aytam, "Köyümüzde pis koku, çok sinek var. Bu Küçük Menderes Nehri'nden kaynaklanıyor. Temiz bir çevre istiyoruz" dedi.
Sınıf arkadaşı Kadir Tofur da, "Gece yatarken penceremizi açtığımızda çok pis koku geliyor. Belediyelerimizin arıtma tesisi yapmasını istiyoruz" diye konuştu.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013