YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2009

Mali Kriz, Atmosfere Yaradı!

  • 25.09.2009 bianet

    İklim değişikliği ve Mali Kriz arasındaki etkileşimin kayda değer boyutlara vardığının görülmesi açısından, G-20 zirvesinde ele alınacak konuların arasında, Enerji ve Çevre maddelerinin de yer alacağını anımsatmak gerekiyor.

    Küresel ekonomik kriz, tüm sektörleri etkilediği ve sanayi üretiminin azalmasına neden olduğu gibi, kriz süresince atmosferdeki zararlı gazların da önemli oranda düşüşüne zemin hazırladı.

    Uluslararası Enerji Ajansı'nın 6 Ekim'de yayımlayacağı İklim Değişikliği Raporu, işte bu konuya dikkat çekiyor ve önemli veriler eşliğinde mali krizin aslında çevreye ne kadar "yaradığını" gözler önüne seriyor.

    Genel hatlarıyla basına açıklanan ancak henüz ayrıntıları edinilemeyen söz konusu Rapor, temel olarak, CO2 salınımlarının 2009 yılında önemli oranda düşmesinin beklendiğine işaret ediyor.

    Ajans'ın Baş Ekonomisti Fatih Birol'un da belirttiği gibi, enerji talebindeki değişiklikler ve enerji sektöründeki birçok yatırımın, mali kriz gerekçesiyle ertelenmesi sonucunda, karbondioksit salınımlarında bu yıl çok önemli bir düşüşe tanıklık etmekteyiz. Bu düşüşün, 1979 Petrol Krizi sonrasındaki azalmayı bile aşacağı söyleniyor.

    İklim değişikliği ve Mali Kriz arasındaki etkileşimin kayda değer boyutlara vardığının görülmesi açısından, Pittsburgh'da devam eden G-20 zirvesinde ele alınacak konuların arasında, Enerji ve Çevre maddelerinin de yer alacağını anımsatmak gerekiyor. Keza, daha dengeli bir küresel ekonomi temasıyla ortaya çıkan söz konusu Zirve, bu hedefine erişmek için, daha dengeli bir çevre yaratma gereğinin farkına varmış durumda...

    Bu tür olumlu gelişmelerin, Aralık ayında Kopenhag'da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda etkin ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varılması konusunda bir fırsat penceresi olarak kullanılması ise, herkesin biricik dileği...(MT/EÜ

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu