YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2009

ABD ve Çin'in Gezegeni Kurtarmaya Niyeti Var, Planı Yok!

  • 23.09.2009 bianet

    BM'nin bir günlük iklim değişikliği toplantısında ABD ve Çin, somut hedefler açıklamadan "mücadele için çaba harcama sözü" verdi. Başbakan Erdoğan, "Kalkınmakta olan ülkelere adil davranılmalı" dedi.

    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde dünyanın en yüksek karbon salımına sahip ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in tavır değişikliği, küresel iklim değişikliğiyle mücadele yolunda aralıkta Kopenhag'da yapılacak zirvenin tamamen sonuçsuz kalacağı yolundaki endişelerin azalmasını sağladı.

    Çin devlet başkanı Hu Jianto, 2020'ye kadar karbon salımında "ciddi" bir düşüş gerçekleştireceklerini söylese de net hedefler koymaktan kaçındı.

    ABD başkanı Barack Obama da, "İklim değişikliği tehdidinin ciddiyetinin farkındayız. Harekete geçemeye kararlıyız ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzu yerine getireceğiz" dedi.

    Obama, temiz enerji yatırımları, verimlilik, vergi teşvikleri ve motorlu araçlara getirilen kısıtlamaları anlatarak son sekiz ayda ABD tarihinde olmadığı kadar mesafe kayededildiğini belirtti.

    Öte yandan, Obama senatoya Kopenhag zirvesinde bağlayıcı kısıtlamalara gidebilmesi için gerekli yasal yetkiyi vermesi konusunda baskı yapmadı. Avrupa Birliği ve Japonya'nın aksine, ABD de somut hedefler vermekten kaçınıyor.

    Ban: Felaketi önledik

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gün boyunca yapılan görüşmelerle Kopenhag zirvesinin "felaketle sonuçlanması"nı önlemek yolunda adım atıldığını söyledi. "Emin olduğum tek şey, bugünkü toplantı olmasa Kopenhag'da bitiş çizgisini geçmek mümkün olmayacaktı. Nihayet ülkelerin sabit pozisyonlarından kımıldadıklarını görüyoruz."

    Greenpeace'den John Sauven, Çin'in ilk kez salımları indirmek üzere hareket etme sözü verdiğini ama somut bir plan ve hedeflerin yokluğunda durumun çok muğlak olduğunu belirtti.

    Japonya başbakanı Yukio Hatoyama da, yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyumu için daha fazla kaynak ve yardım ayrılması gerektiğini belirtti.

    Erdoğan: Yeni anlaşma adil olmalı

    Görüşmelere katılmak için New York'a giden başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, toplantıda yayınlanmak üzere bir video kaydı hazırladı. Erdoğan, Türkiye'nin iklim değişikliğinin getirdiği risklerin farkında olduğunu ve buna karşı çaba harcadığını öne sürdü.

    Türkiye, Kopenhag zirvesinde yerine yenisinin hazırlanması planlanan Kyoto Protokolü'nü bu yıl içinde onayladı. Erdoğan yeni anlaşmanın "Türkiye gibi kalkınmakta olan ülkelerin ihtiyaçlarını gözeten şekilde hazırlanmasını umduğunu" söyledi.

    Ban'ın çağrısıyla biraraya gelen 100 kadar devlet ve hükümet başkanı, BM Genel Kurulu öncesinde Kopenhag zirvesine hazırlık için düzenlenen iklim değişikliği toplantısına katıldı.

    Haberin sayfasına ulasmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu