23.09.2009 bianet
BM'nin bir günlük iklim değişikliği toplantısında ABD ve Çin, somut hedefler açıklamadan "mücadele için çaba harcama sözü" verdi. Başbakan Erdoğan, "Kalkınmakta olan ülkelere adil davranılmalı" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde dünyanın en yüksek karbon salımına sahip ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in tavır değişikliği, küresel iklim değişikliğiyle mücadele yolunda aralıkta Kopenhag'da yapılacak zirvenin tamamen sonuçsuz kalacağı yolundaki endişelerin azalmasını sağladı.
Çin devlet başkanı Hu Jianto, 2020'ye kadar karbon salımında "ciddi" bir düşüş gerçekleştireceklerini söylese de net hedefler koymaktan kaçındı.
ABD başkanı Barack Obama da, "İklim değişikliği tehdidinin ciddiyetinin farkındayız. Harekete geçemeye kararlıyız ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzu yerine getireceğiz" dedi.
Obama, temiz enerji yatırımları, verimlilik, vergi teşvikleri ve motorlu araçlara getirilen kısıtlamaları anlatarak son sekiz ayda ABD tarihinde olmadığı kadar mesafe kayededildiğini belirtti.
Öte yandan, Obama senatoya Kopenhag zirvesinde bağlayıcı kısıtlamalara gidebilmesi için gerekli yasal yetkiyi vermesi konusunda baskı yapmadı. Avrupa Birliği ve Japonya'nın aksine, ABD de somut hedefler vermekten kaçınıyor.
Ban: Felaketi önledik
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gün boyunca yapılan görüşmelerle Kopenhag zirvesinin "felaketle sonuçlanması"nı önlemek yolunda adım atıldığını söyledi. "Emin olduğum tek şey, bugünkü toplantı olmasa Kopenhag'da bitiş çizgisini geçmek mümkün olmayacaktı. Nihayet ülkelerin sabit pozisyonlarından kımıldadıklarını görüyoruz."
Greenpeace'den John Sauven, Çin'in ilk kez salımları indirmek üzere hareket etme sözü verdiğini ama somut bir plan ve hedeflerin yokluğunda durumun çok muğlak olduğunu belirtti.
Japonya başbakanı Yukio Hatoyama da, yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyumu için daha fazla kaynak ve yardım ayrılması gerektiğini belirtti.
Erdoğan: Yeni anlaşma adil olmalı
Görüşmelere katılmak için New York'a giden başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, toplantıda yayınlanmak üzere bir video kaydı hazırladı. Erdoğan, Türkiye'nin iklim değişikliğinin getirdiği risklerin farkında olduğunu ve buna karşı çaba harcadığını öne sürdü.
Türkiye, Kopenhag zirvesinde yerine yenisinin hazırlanması planlanan Kyoto Protokolü'nü bu yıl içinde onayladı. Erdoğan yeni anlaşmanın "Türkiye gibi kalkınmakta olan ülkelerin ihtiyaçlarını gözeten şekilde hazırlanmasını umduğunu" söyledi.
Ban'ın çağrısıyla biraraya gelen 100 kadar devlet ve hükümet başkanı, BM Genel Kurulu öncesinde Kopenhag zirvesine hazırlık için düzenlenen iklim değişikliği toplantısına katıldı.
Haberin sayfasına ulasmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013