YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2009

Biyoyakıt Tartışması

  • 23.09.2009 NTVMSNBC

    Brezilya hükümeti Amazon yağmur ormanları gibi ülkenin ekolojik açıdan hassas bölgelerini, giderek büyüyen biyoyakıt sanayinin etkilerinden korumayı amaçlayan planlar ilan etti.

    Bu kapsama dahil edilen alanlarda, yakıt olarak kullanılan etanol üretimi için yeni şeker kamışı ekimi yapılamayacak ve etanol üretim tesisi kurulmayacak.

    Brezilya hükümeti bu önlemleri, ülkede giderek gelişen biyoyakıt sanayinin, ormanlık alanların azalmasında rol oynaması ya da hava kirliliğini daha da artırması tehlikesi karşısında gündeme getirdi.

    Brezilya, çevreyle dost bir enerji kaynağı olduğu gerekçesiyle uzun zamandır etanolün savunucusuydu; ancak son yıllarda bu ürünün tehlikeli olabileceği yolunda kaygılar daha çok dile getirilmeye başlandı.

    Örneğin şeker kamışı üretiminin daha da ilerlemesi halinde, toprağa ihtiyaç duyan çiftçilerin ekim alanı açmak için Amazon'daki ormanları yakmaya yönelebilecekleri yolunda eleştiriler bulunuyordu.

    Dünyanın en büyük sulak arazilerinden Pantanal'ın kıyısında daha fazla etanol üretim tesisinin oluşturulmasının da bu bölgeyi tehdit altında bırakacağı iddia ediliyordu.

    Bu tartışmalar giderek daha da hassas bir hal alırken, bakanlar arasındaki gerginlikleri de artırdı.

    Çevre Bakanı Carlos Minc, bu son planlarla beraber Brezilya'da etanolün yüzde 100 çevreci yöntemlerle üretilmeye başlayacağını, bu sayede hem ülke içinden hem de ülke dışından gelen eleştirilerin bertaraf edileceğini söyledi.

    Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz İnacio Lula da Silva, şimdi bu önerileri onay için Kongre'ye göndermeye hazırlanıyor.

    Hükümet, şeker kamışı tarlalarının Brezilya topraklarının yüzde 10'undan daha az bir alanı kaplamasından yana.

    Önerilerin Kongre'den geçmesi halinde 64 milyon hektarlık Brezilya topraklarının sadece yüzde 7,5’unda şeker kamışı üretiliyor olacak.

    Bölge uzmanları ayrıca gelecek yılki cumhurbaşkanı seçimleri yaklaştıkça, hükümetin çevreci politikalarının da artmaya başladığı yorumunu yapıyor.

    Cumhurbaşkanı Lula üçüncü bir dönem daha görevde kalamayacak olsa da tercih ettiği aday olan Dilma Rousseff'in seçildiğini görmek istiyor.

    Bununla beraber cumhurbaşkanının İşçi Partisi'nden kopan eski Çevre Bakanı Marina Silva, kısa süre önce üyesi olduğu Yeşiller Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı olarak yarışa katılabilir.

    İşte iktidardaki hükümet de bu olası tehdit karşısında son haftalarda çevre politikalarındaki sözlerini daha büyük bir şevkle yerine getirmeye başlamış görünüyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu