YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2009

Canavar Gölde Değil Kıyıda

  • 23.09.2009 Haberanaliz
     
    Van Gölü'nü canavarı değil, kıyısındaki çarpık yapılaşma bitirecek. Gölün etrafındaki yerleşim birimlerinde yaşayan yaklaşık 1 milyon kişinin kanalizasyon atıkları, gölün içine akıtılıyor...

    Van Gölü sahillerindeki çarpık yapılaşma gölü tehdit ediyor. Van'ın Gevaş ve Edremit sahillerindeki en büyük çarpık yapılaşmayı kamu kurum ve kuruluşlarının dinlenme tesisleri ve kamplar oluşturuyor. Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Şahabettin Öztürk, sahildeki sosyal tesislerinin revize edilmesini, gerekirse bir kısmının yıkılması gerektiğini belirtiyor. Van Gölü'nün yaklaşık 450 km uzunluğunda kıyı sınır çizgisi bulunuyor. Göl çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan yaklaşık 1 milyon insanın kanalizasyon ve katı atıkları göle akıtılıyor.

    Kanun var ama uygulanmıyor

    Ayna zamanda 3621 sayılı kıyı kanuna göre, kıyıdan 100 metreye kadar yapının yasak olduğu belirtilmesine rağmen, Van Gölü sahillerinde bu kıyı kanunu uygulanmıyor. Öztürk'ün verdiği bilgiye göre, Van Gölü'ndeki yükselme normal şartlar altında 50 ile 70 santim olmasına rağmen bazı dönemler bu yükselme 3,5 metreye kadar çıkıyor. Bu özel durumun dikkate alınmasını isteyen Öztürk, şunları söyledi: Mimarlar Odası olarak gölün kendisine has bazı özellikler gerek çevresindeki bazı değerler dolayısıyla 'Van Gölü Koruma Yasası' hazırlanması gerektiği düşünüyoruz. Bu düşüncemizi ilgili bakanlıklara iletmemize rağmen şimdiye kadar bir çalışma olmamıştır."
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu