YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Eylül 2009

Dev Balıkları Sonar Dalgaları Etkiliyor

  • 20.09.2009 Radikal

    ORDU Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Taner Can, toplu veya tek olarak kıyıya vurup genelde intihar ettiği düşünülen balinaların aslında kulak iltihabı, coğrafi etkiler, büyük balıkçı tekneleri ve gemicilerin kullandığı sonar ve vurgun yemelerinden dolayı kıyıya vurup öldüklerini söyledi. Can, “Kulak iltihabı balinanın, yön bulma yeteneğini olumsuz etkiliyor. Gönderdiği sonar dalgalarını doğru analiz edemeyen balina, okyanustaki kötü hava şartlarını da içine katınca, yolunu kaybedip karaya vuruyor” dedi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener de sonar cihazlarının yunusların da yön bulmalarını olumsuz etkileyip, yönlerini şaşırttığını söyledi.

    Dünyanın çeşitli yerlerinde kıyıya vuran ve intihar ettiği söylenen balinaların, aslında intihar etmediği belirtildi. Ordu Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube'de görevli su ürünleri mühendisi Taner Can, toplu veya tek olarak kıyıya vurup genelde intihar ettiği düşünülen balinaların aslında kulak iltihabı, coğrafi etkiler, büyük balıkçı tekneleri ve gemicilerin kullandığı sonar cihazlarından dolayı kıyıya vurup, öldüklerini söyledi. Su Ürünleri Mühendisi Taner Can, özellikle askeri aktif sonarın su altında yaydığı ses dalgalarının yüzlerce kilometrelik alana yayıldığını belirterek, “Bu tür ses yayılımı ciddi bir güç getirmekte. Aktif sonarın çıkardığı ses, kaynağından 250 kilometre uzakta bile 160 desibel olarak duyulabiliyor. Bu insanlar için bile sağır edici güçte” dedi.

    Balinalar vurgun yiyor

    Tıpkı dalgıçlar gibi balinaların da derin sulardan su üstüne çıkışlarında vurgun yediklerini söyleyen Su Ürünleri Mühendisi Taner Can, “Balinaların hassas kulakları böylesine güçlü bir ses kaynağı karşısında hasar görüyor ve yön bulma yetenekleri azalıyor. Aktif sonarın balinalara zarar verdiği ilk olarak ABD donanmasının 2000 yılında Bahamalar açıklarında yaptığı bir tatbikat sonrası ortaya çıktı. Tatbikatın ardından dört ayrı türden balina sürüsü kumsallara vurdu. Yapılan otopsilerde beyinlerinde, kulaklarında ve iç organlarında ciddi kanamalar oluştuğu belirlendi” diye konuştu.

    Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener’de sonar cihazlarının balinaların yanısıra yunusları da olumsuz etkileyip, yönlerini şaşırttığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gönener, bu durumun balina ve yunusların kıyıya vurup ölmelerine neden olduğunu vurguladı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu