YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Eylül 2009

BM'de İklim Değişikliği Zirvesi

  • 22.09.2009 BBC Türkçe

    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta biraraya gelen liderlerin gündeminde öne çıkan konuların başında iklim değişikliğiyle mücadele olacak.

    Zirve öncesinde, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerin, hedeflendiği gibi bu yıl sonuna kadar belirlenmesinin zorlaştığına dair giderek artan bir kaygı var.

    İngiltere'nin küresel ısınmayla mücadele konularındaki en yetkili ismi, enerji ve iklim değişikliğinden sorumlu devlet bakanı Ed Miliband, yine de bir anlaşmadan umutlu olduğunu söyledi.

    Süresi dolmakta olan Kyoto sözleşmesinin yerini alacak yeni uluslararası belgeye son şeklinin aralık ayı ortasında yapılacak Kopenhag zirvesinde verilmesi planlanıyordu.

    Ancak bunun için teknik düzeyde yürütülen müzakerelerin istendiği hızda ilerlemediği yönünde haberler geliyor.

    Bu nedenle bugün New York'ta üst düzey liderlerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan zirve önemli.

    Bu zirvenin ardından, iklim değişikliği haftanın ilerleyen günlerinde ABD'nin Pittsburgh kentinde düzenlenecek G-20 ülkeleri toplantısında da ele alınacak.

    İngiltere'nin İklim Bakanı Miliband, Kopenhag'da bu yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılacaksa o zaman tarafların ellerini biraz çabuk tutmaları gerekeceğini söylüyor.

    Bu noktada da dikkatler, Amerikan Başkanı Obama ile Çin lideri Hu Jintao üzerinde odaklanacak.

    Zira bu iki ülke, atmosfere sera etkisi salımında en üst sıralarda yer alıyor.

    Ayrıca, gözlemcilere göre, başarılı bir anlaşmaya varılabilmesinin anahtarı da bu iki ülkede.

    Ed Miliband'in bir uyarısı da, yeni anlaşmanın daha önce denenmemiş bir anlayışı içermesi, sera etkisi yaratan gazların yayılması sürecinin tersine çevrilmesini öngörmesi gerektiği yönünde.

    Miliband'e göre, anlaşma kadar önemli olan bir başka nokta da, ülkelerin verdikleri taahhütlerie bağlılıklarının ve verdikleri sözleri tutmalarını sağlayacak mekanizmaların da oluşturulmasının sağlanması.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu