YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2009

"Denizlerine Sahip Çıktılar"

  • 15.09.2009 NTVMSNBC

    "Orkinos Semirtme Çiftlikleri İstemiyoruz" kampanyasına yüzlerce Seferihisarlı destek verdi.

    Seferihisar Belediyesi ve Çevre Koruma Derneği'nin Temmuz ayından beri yürüttükleri "Orkinos Balık Semirtme Çiftliklerine Hayır" kampanyasına dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace'in Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisi de katıldı.

    Yaklaşık bine yakın Seferihisarlı ve yarımadadan gelen destekçiler, ellerinde meşalelerle teknelere binerek Greenpeace gemisini ziyaret gitti.

    Sığacık Meydan'da birlikte yapılan basın açıklamasında yükselen tek ses Sığacık'a "Orkinos Çiftliği kurdurmayacağız" oldu. Kampanyada toplanılan 10 Bin imza TBMM ve ilgili bakanlıklara gönderilmek üzere zarflara kondu.

    Dün akşam Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre Koruma Derneği Başkanı Vahdi Sarıkaya ve bine yakın çevre dostu Seferihisar Sığacık'ta buluştu. Akşam saatlerinde Sığacık açıklarına demirleyen Greenpeace'in ''Gökkuşağı Savaşçısı'' gemisine teknelerle giden vatandaşlarla Greenpeace ekibi arasında büyük bir dostluk yaşandı. Teknelerden yükselen ''Orkinos Çiftliği İstemiyoruz'' seslerine Greenpeace üyeleri alkışlarla karşılık verdi.

    Sığacık meydanında düzenlenen basın açıklamasında ilk sözü alan Seferihisar Çevre Koruma Derneği Başkanı Vahdi Sarıkaya,''Biz yarımada ve koylarının bu tür çiftliklere uygun yerler olmadığını düşünüyoruz. Kapalı koy ve körfezlerde Kültür Balıkçılığının yaptığı azot kirliliği, hastalık kirliliği, görüntü kirliliği nedeniyle üretim durdurulmalıdır'' dedi. Sarıkaya şunları söyledi:''Şirketlerin karlılığı sürekli kılma mücadelesi halkın ucuz balık tüketiminin kaynağı gibi gösterilerek tüketici yanlış bilgilendirilmemelidir. Diğer devletlerin kendi ülkelerinden uzak tuttuğu bu tip işletmecilik sonucunda ortaya çıkan çöplük, ülkemizde üretimde başarı olarak ortaya konulmamalıdır. Desteklerinden ötürü Greenpeace örgütüne, uzaklardan gelerek limanımıza demirleyen Rainbow Warrior gemisi ve kaptanı Derek Nicholls ve mürettebatına teşekkür ediyoruz. Topladığımız 10 Bin imza, halkımızın istek ve temennileri TBMM ve ilgili bakanlıklara Ekim ayında teslim edilecektir.''

    Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer,''Greenpace'e gösterdiği duyarlılık için çok teşekkür ediyorum. Hukuk, vatandaşın ve kamunun hakkını korumak için vardır. Seferihisar vatandaşı bu orkinos çiftliklerini istemiyor. Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söylüyor. Bu eylemin özünde bu var. Biz hakkımızı, hukukumuzu istiyoruz.  Bunu geri almak için ne gerekiyorsa yapacağız ve bu çiftlikleri buraya sokmayacağız'' dedi.

    Soyer açıklamasını şöyle sürdürdü ''Buradan bir mesaj göndermek istiyorum. Avrupa Birliği geçenlerde orkinosların ticaretinin sınırlandırılmasına dair bir karar aldı. Bizde bu çerçevede harekete geçtik. Avrupa Birliği Çevre Komisyon Başkanı Samaras'ı davet ettik. Burada kendisini konuk edeceğiz. Bizim yanımızda yer aldığını burada kendisi ifade edecek. Avrupa Birliği Komisyonu'nda da biz gidip konuşma yapmayı talep ettik. Talebimizde olumlu karşılandı. Ekim ayı içerisinde Avrupa Birliği komisyonunda bir konuşma yapacağız ve hakkımızı orada da arayacağız.''

    Greenpeace adına konuşan Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı ise karşılaşama içi teşekkür ederek,'' gemideki bütün arkadaşlar bu güne kadar bu kadar heyecan verici bir karşılamayla karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Bu da Seferihisarlıların kendi denizlerine ne kadar sahip çıktıklarının tüm dünyaya bir göstergesi oldu. Bundan sonra bu kampanyanın ne kadar büyüyeceğinden de emin olduk. Sığacık körfezi bizim yürüttüğümüz kampanya için de çok önemli'' diye konuştu.

    Akdeniz'in kurtarılması ve yüzyıllar önceki güzel, temiz ve canlılarıyla bir bütün haline dönmesi için uğraştıklarını kaydeden Dökmecibaşı şöyle konuştu:

    ''Ne yazık ki endüstriyel çıkarlar elimizdeki en güzel kaynağı yok etme eşiğinde. Orkinoslar bunun en belirgin örneklerinden biri. Dünyada soyu tükenmekte olan türlerden biri arasına girmek üzere. Bu anlamda bütün dünyada çok ciddi bir hareket varken, Türkiye'de ne yazık ki çiftliğimizi oradan oraya mı taşıyalım, başka hangi koylara çiftlik kuralım hala bunu tartışıyoruz.''

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu