YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Eylül 2009

Yeşil Alanlar Ranta Kurban Edilmiş

  • 14.09.2009 Birgün

    İstanbul ve Trakya’da 31 cana mal olan sel felaketinin ardından, rant uğruna, dere yataklarının imara açılması tartışma yaratırken İçişleri Bakanlığı verileri, son 5 yılda Türkiye’de İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde alanın “imar değişikliği” yapılarak yapılaşmaya açıldığını veya “rant alanı” oluşturulduğunu ortaya koydu.

    Atalay, 2003-2008 yılları arasında toplam 15 milyar 61 milyon 873 bin 136 metrekare alanda toplam 80 bin 42 adet imar değişikliği yapıldığını belirtirken bunların maddi değerine ilişkin bilgi vermedi. Bu alan, toplam yüzölçümü 5 bin 712 metrekare olan İstanbul düşünüldüğünde neredeyse 3 İstanbul’a denk geliyor. Atalay, imar değişikliğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermemesine karşın imar değişikliklerinin büyük oranda “yeni yapılaşma alanı” olduğuna dikkat çekiliyor.

    Bakan Atalay’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de yine son 5 yılda belediyelerin elinde bulunan 1 milyon 310 bin 440 metrekarelik yeşil alan ise plan tadilatıyla ticaret ve hizmet alanına dönüştürülerek müthiş bir rant yaratılırken imar değişikliği yaparak “rant elde ettiği iddiasıyla” da 183 belediye başkanı veya kamu görevlisi hakkında soruşturma ve dava açıldı. Ancak Bakan Atalay, bu konuda da ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

    ‘Ortada büyük bir rant var’

    Konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Tüm Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Saran ise son 5 yılda ticaret ve hizmet alanına dönüştürülen alanın “inanılmaz yüksek” olduğunu söyledi. “Ticaret” alanlarının büyük bir “rant getirisi” olduğuna dikkat çeken Saran, Türkiye’nin artık alışveriş merkezlerine doyduğunu, ancak yine de rant getirisi yüksek olduğu için arsaların “ticaret merkezi”ne dönüştürülmesinin tercih edildiğini ifade etti. Saran, İstanbul’un 3 katı büyüklüğündeki alanda imar değişikliği yapılmasını ise son 2 yılda yüklü miktarda araziden kadastro geçmesine bağladı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu