YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2009

Cenevre'de Sel-Kuraklık Konferansı

  • 31.08.2009 BBC Türkçe

    Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerden temsilciler, iklim değişikliğini konu alan beş günlük bir konferans için Cenevre'de toplanıyor.

    Dünya İklim Konferansı'nda küresel ısınmayı önleme ya da azaltmanın yollarını aramaktan çok, ülkelerin iklim değişikliğinin halihazırda yaşanmakta olan etkileriyle mücadelesinin tartışılması bekleniyor.

    BBC muhabiri Imogen Faulkes'un aktardığına göre bu konferansta fosil yakıt tüketiminin ya da sera etkisine yol açan gazların azaltılması gündemde olmayacak.

    Bunun yerine konferansta sellerin, kuraklığın ya da toprak kaymalarının artması ve bu doğal afetlerle nasıl baş edileceği ağırlık taşıyacak.

    Küresel çerçeve

    Kalkınmakta olan bir çok ülke, iklim değişikliğinin etkileri konusunda yeterli bilgiye sahip değil.

    Cenevre Konferansı'nda işte bu konuda hükümetlere bilgi verebilecek küresel bir çerçevenin çizilmesi amaçlanıyor.

    Örneğin bu amaçla tsunami ve kasırga erken uyarı sistemlerinin her yere ulaşması ve Afrika'da yerleşimin az olduğu bölgelerde yaşayan çiftçilerin kuraklık ya da seller hakkında bilgilenebilmeleri için çalışmalar yürütülecek.

    1997 tarihli Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni bir anlaşma için Aralık ayındaki Kopenhag zirvesinin beklenmesi gerekiyor.

    Uzmanlara göre iklim değişikliğinin artmasıyla doğal afetlerin sayısında da artış görülecek.

    Bilim adamları Kopenhag'dan çıkacak kararlar ne olursa olsun, iklim değişikliği zaten yaşanmaya başladığı için Cenevre'de tartışılacak mücadele mekanizmalarının temel bir zorunluluk olduğu görüşünde birleşiyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu