YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Ağustos 2009

Türkiye Kyoto Protokolü'ne Taraf Oldu

  • 29.08.2009 Cumhuriyet

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne 26 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla resmen taraf olduğunu belirterek, ''Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadele hususunda alınan kararlarda daha etkin söz sahibi olacaktır'' dedi.

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu,"Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne katılmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı 05 Şubat 20010 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşacak" dedi.

    Protokole taraf olunmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının ise 13 Mayıs 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak 28 Mayıs 2009 tarihinde BM Genel Sekreterliği'ne gönderildiğini anlatan Eroğlu, ''Protokol gereği 90 günlük resmi sürenin dolmasından sonra 26 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla Türkiye Kyoto Protokolüne resmen taraf olmuştur'' dedi.

    Türkiye'nin, Kyoto Protokolü'nün EK-B listesinde yer almadığından 2012 yılı sonuna kadar herhangi bir sera gazı azaltım yükümlülüğü bulunmadığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu: ''Halihazırda, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi altında yürütülen çalışmalara aktif katılım sağlayan ülkemiz, Kyoto Protokolü'ne taraf olmasıyla, protokole taraf ülkelerin oluşturduğu çalışma gruplarına da katılarak özel şartlarımızı ifade etme imkanına kavuşmuştur. Türkiye, Kyoto Protokolü'ne taraf olmakla, uluslararası platformda 'sözleşme' ve 'protokol' altında oluşturulan tüm çalışmalara katılabilecek, 2012 sonrasında oluşacak yeni anlaşmada 2001 yılında Marakeş'de alınan karar çerçevesinde ülkemizin özgün şartlarına uygun düzenlemelerin yapılmasını müzakere edebilecek ve böylece 2012 sonrasında oluşacak yeni anlaşmada daha etkin söz sahibi olacaktır.Ayrıca, protokole taraf olunarak, 2012 sonrası döneme daha iyi hazırlanmak için teknik kapasitenin geliştirilmesi sağlanacak, düşük karbonlu ve yüksek verimli teknolojilerin kullanımına yönelik olarak piyasayı teşvik edici veya engelleyici mali düzenlemelerin uygulanmasına başlanabilecek. Bu yolla ülkemizin uyum fonu gibi mali kaynaklardan yararlanma imkanı da doğmuştur.''

    Bakanlar Kurulu'na sunum

    Eroğlu, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni çerçevenin ortaya konacak olması sebebiyle, 2009 yılı Aralık ayında gerçekleştirilecek olan 15. Taraflar Konferansı'nın da önemli bir takvim olarak görüldüğünü ifade etti.

    Bakan Eroğlu, Kyoto Protokolü'ne taraf olma sürecinin tamamlanması, iklim değişikliğiyle mücadele ile ilgili alınan tedbirler ve Kopenhag Toplantısı öncesinde yapılan hazırlıklar konusunda Bakanlar Kurulu'na sunum yapacağını da bildirdi.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu