29.08.2009 Cumhuriyet
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne 26 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla resmen taraf olduğunu belirterek, ''Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadele hususunda alınan kararlarda daha etkin söz sahibi olacaktır'' dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu,"Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne katılmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı 05 Şubat 20010 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşacak" dedi.
Protokole taraf olunmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının ise 13 Mayıs 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak 28 Mayıs 2009 tarihinde BM Genel Sekreterliği'ne gönderildiğini anlatan Eroğlu, ''Protokol gereği 90 günlük resmi sürenin dolmasından sonra 26 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla Türkiye Kyoto Protokolüne resmen taraf olmuştur'' dedi.
Türkiye'nin, Kyoto Protokolü'nün EK-B listesinde yer almadığından 2012 yılı sonuna kadar herhangi bir sera gazı azaltım yükümlülüğü bulunmadığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu: ''Halihazırda, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi altında yürütülen çalışmalara aktif katılım sağlayan ülkemiz, Kyoto Protokolü'ne taraf olmasıyla, protokole taraf ülkelerin oluşturduğu çalışma gruplarına da katılarak özel şartlarımızı ifade etme imkanına kavuşmuştur. Türkiye, Kyoto Protokolü'ne taraf olmakla, uluslararası platformda 'sözleşme' ve 'protokol' altında oluşturulan tüm çalışmalara katılabilecek, 2012 sonrasında oluşacak yeni anlaşmada 2001 yılında Marakeş'de alınan karar çerçevesinde ülkemizin özgün şartlarına uygun düzenlemelerin yapılmasını müzakere edebilecek ve böylece 2012 sonrasında oluşacak yeni anlaşmada daha etkin söz sahibi olacaktır.Ayrıca, protokole taraf olunarak, 2012 sonrası döneme daha iyi hazırlanmak için teknik kapasitenin geliştirilmesi sağlanacak, düşük karbonlu ve yüksek verimli teknolojilerin kullanımına yönelik olarak piyasayı teşvik edici veya engelleyici mali düzenlemelerin uygulanmasına başlanabilecek. Bu yolla ülkemizin uyum fonu gibi mali kaynaklardan yararlanma imkanı da doğmuştur.''
Bakanlar Kurulu'na sunum
Eroğlu, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni çerçevenin ortaya konacak olması sebebiyle, 2009 yılı Aralık ayında gerçekleştirilecek olan 15. Taraflar Konferansı'nın da önemli bir takvim olarak görüldüğünü ifade etti.
Bakan Eroğlu, Kyoto Protokolü'ne taraf olma sürecinin tamamlanması, iklim değişikliğiyle mücadele ile ilgili alınan tedbirler ve Kopenhag Toplantısı öncesinde yapılan hazırlıklar konusunda Bakanlar Kurulu'na sunum yapacağını da bildirdi. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013