YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ağustos 2009

İhtiyaç Değil, Rant Aracıdır

  • 27.08.2009 Birgün
       
    AKP'nin 'İstanbul için ihtiyaç' olarak tanımladığı 3. köprü projesini masaya yatıran Makina Mühendisleri Odası, İstanbul'un trafik çilesinin aşılmasının çözümü olarak, deniz ve demir yolu taşımacılığının geliştirilmesi alternatifini sundu

    TMMOB bünyesindeki Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlter Çelik, TBMM’de de gündeme getirilen "AKP hükümetinin 3. köprüde ısrar etme nedeninin, İstanbul'da yaşanan arsa ve arazi sıkıntısı olduğu iddialarının", sözde güzergâhın sır gibi saklanmasına karşın AKP'ye yakınlığı ile bilinen kimi şirket ve şahısların bölgede arazi edindiği kamuoyuna yansıtıldığını hatırlatarak, ortaya çıkan bu gerçeklerin iddiaları doğruladığını belirtti.

    Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çevre ve Orman Bakanı'nın açıklamalarında de bu gerçek itiraf edildi. Sayın Bakan, ormanlara fazla zarar verilmemesi için 'konuya hassasiyetle yaklaştığını', Ulaştırma Bakanlığı ile bu konuyu görüştüğünü, bazı bölgelerde 'gerekirse' tünel geçişleri yapılacağını söylüyor. Çevre Bakanı’nın söylediklerinin hiçbir somut dayanağı yok, söylemi tamamen kamuoyunu yanlış yönlendirmeye dönüktür.Bakan, bahsi geçen alana yapılacak bir köprü inşaatının Avrupa Yakası'nda Belgrad, Çatalca, Kemerburgaz, Fatih ormanları, Anadolu Yakası'ndaysa Beykoz, Ömerli ve Şile ormanları tahrip edileceğini, güzergah nereden geçerse geçsin kuzey ormanlarının büyük bir bölümünün zarar göreceğini, bölgedeki su havzalarını kirleteceğini bilmiyorsa bu alanda faaliyet gösteren demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları, bilim insanları ve meslek odalarından destek alabilir. Biz, Makina Mühendisleri Odası olarak kent içi ulaşımda raylı sistemin en akılcı çözüm olduğunu duyuruyoruz. Bilimsel, akılcı yöntemlerle uzun vadeye yayılan raya bağımlı normal ve raylı (seri) sistemlerin devreye sokulması ve bu sistemlerin otobüs, ve deniz ulaşımıyla eşgüdümlü hale getirilmesi gerekir. Bunun için İstanbul kent içi ulaşım sorumlularının, başta kent plânlamacıları olmak üzere üniversiteler ve meslek odalarıyla birlikte çalışmaları gerekir."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu