24.08.2009 NTVMSNBC
Anadolu'da "allı turna" olarak bilinen flamingolar Tuz Gölü'nden Akdeniz ülkelerine göç etmeye başladı. Kışlamak ve kuluçkaya yatmak için Tuz Gölü'ne gelen yaklaşık 30 bin flamingo, Akdeniz kıyısındaki ülkelere göç etmeye başladı.
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, Türkiye'de ''allı turna'' adıyla bilinen flamingoların, yaşamındaki en önemli durakların tuzlu sulak alanlar olduğunu söyledi.
Flamingoların kışlamak ve kuluçkaya yatmak için düzenli olarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Balkız, ''Flamingolar üreme alanı konusunda çok seçicidirler ve tuzlu sulak alanlarda kuluçkaya yatarlar. Ülkemizdeki Tuz Gölü ve Gediz Deltası flamingolara ev sahipliği yapıyor. Tuz Gölü, flamingoların kuluçkaya yattıkları en önemli alanlardan biri'' dedi.
Tuz Gölü'nde kuluçkaya yatan flamingoların sayısının gölün su seviyesine göre değiştiğini vurgulayan Balkız, şunları kaydetti:''1970'lerden itibaren Tuz Gölü'nde flamingo kolonileri biliniyor. Gölde 1990'lı yıllara kadar da on binlerce yavru flamingo yumurtadan çıktı. Göldeki suyun azalmasına bağlı olarak kuluçkaya yatan flamingo sayısının azaldığını gözlemledik. 2003 yılından itibaren düzenli olarak göldeki flamingo kolonilerini takip ediyoruz. 2005 yılında 5 bin yavru yumurtadan çıkarken, 2007 yılında yaklaşık 4 bin yavru yumurtadan çıktı. Bu rakam 2008 yılında bine kadar düştü. Yaptığımız araştırmalar, Tuz Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasıyla birlikte, burada üreyen flamingoların sayısında da hızlı bir düşüş olduğunu ortaya çıkardı.'' 30 bin flamingonun yolculuğu başladı Balkız, 2009 yılının flamingolar için şanslı bir yıl olduğunu vurgulayarak, ''Bu yıl kış ve ilkbahar mevsimindeki yağışların etkisiyle Tuz Gölü'ndeki su seviyesi yükseldi. Flamingoların kuluçkaya yatmasıyla birlikte 10 bin civarında yavru flamingo yumurtadan çıktı'' dedi.
Tuz Gölü'ndeki flamingoların bugünlerde bölgeden ayrılmaya başladığını belirten Balkız, şöyle devam etti:''2009 yılında yumurtadan çıkan yavrularla birlikte yaklaşık 30 bin flamingo uçuşa geçti. Artık yavru olmaktan çıkan flamingolar, erişkinlerle birlikte Akdeniz kıyısındaki ülkelere göç etmeye başladı. Türkiye'de halkaladığımız flamingoların Yunanistan, Tunus, Cezayir, Fransa ve Moritanya'ya kadar göç ettiklerini gözlemliyoruz. Flamingoların ülkemizden İran ve İsrail'e de göç ettiklerini düşünüyoruz.''
Balkız, Tuz Gölü'nde bir yıl iyi geçince geçmişin unutulduğunu ifade ederek, bu yılki yağışların flamingoları kurtardığını, ancak Tuz Gölü'nün ''kuruması'' gibi çok ciddi bir tehdidin olduğunu, önlem alınmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.
Çok daha büyük flamingo kolonilerine ev sahipliği yapabilecek olan Tuz Gölü'nün kurtarılmasının şart olduğunu vurgulayan Balkız, kendilerinin de gölde sık sık gözlem yaparak flamingoları yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013