YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Ağustos 2009

Allı Turnalar Gidiyor

  • 24.08.2009 NTVMSNBC

    Anadolu'da "allı turna" olarak bilinen flamingolar Tuz Gölü'nden Akdeniz ülkelerine göç etmeye başladı.
     
    Kışlamak ve kuluçkaya yatmak için Tuz Gölü'ne gelen yaklaşık 30 bin flamingo, Akdeniz kıyısındaki ülkelere göç etmeye başladı.

    Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, Türkiye'de ''allı turna'' adıyla bilinen flamingoların, yaşamındaki en önemli durakların tuzlu sulak alanlar olduğunu söyledi.

    Flamingoların kışlamak ve kuluçkaya yatmak için düzenli olarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Balkız, ''Flamingolar üreme alanı konusunda çok seçicidirler ve tuzlu sulak alanlarda kuluçkaya yatarlar. Ülkemizdeki Tuz Gölü ve Gediz Deltası flamingolara ev sahipliği yapıyor. Tuz Gölü, flamingoların kuluçkaya yattıkları en önemli alanlardan biri'' dedi.

    Tuz Gölü'nde kuluçkaya yatan flamingoların sayısının gölün su seviyesine göre değiştiğini vurgulayan Balkız, şunları kaydetti:''1970'lerden itibaren Tuz Gölü'nde flamingo kolonileri biliniyor. Gölde 1990'lı yıllara kadar da on binlerce yavru flamingo yumurtadan çıktı. Göldeki suyun azalmasına bağlı olarak kuluçkaya yatan flamingo sayısının azaldığını gözlemledik. 2003 yılından itibaren düzenli olarak göldeki flamingo kolonilerini takip ediyoruz. 2005 yılında 5 bin yavru yumurtadan çıkarken, 2007 yılında yaklaşık 4 bin yavru yumurtadan çıktı. Bu rakam 2008 yılında bine kadar düştü. Yaptığımız araştırmalar, Tuz Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasıyla birlikte, burada üreyen flamingoların sayısında da hızlı bir düşüş olduğunu ortaya çıkardı.''
            
    30 bin flamingonun yolculuğu başladı
            
    Balkız, 2009 yılının flamingolar için şanslı bir yıl olduğunu vurgulayarak, ''Bu yıl kış ve ilkbahar mevsimindeki yağışların etkisiyle Tuz Gölü'ndeki su seviyesi yükseldi. Flamingoların kuluçkaya yatmasıyla birlikte 10 bin civarında yavru flamingo yumurtadan çıktı'' dedi.

    Tuz Gölü'ndeki flamingoların bugünlerde bölgeden ayrılmaya başladığını belirten Balkız, şöyle devam etti:''2009 yılında yumurtadan çıkan yavrularla birlikte yaklaşık 30 bin flamingo uçuşa geçti. Artık yavru olmaktan çıkan flamingolar, erişkinlerle birlikte Akdeniz kıyısındaki ülkelere göç etmeye başladı. Türkiye'de halkaladığımız flamingoların Yunanistan, Tunus, Cezayir, Fransa ve Moritanya'ya kadar göç ettiklerini gözlemliyoruz. Flamingoların ülkemizden İran ve İsrail'e de göç ettiklerini düşünüyoruz.''

    Balkız, Tuz Gölü'nde bir yıl iyi geçince geçmişin unutulduğunu ifade ederek, bu yılki yağışların flamingoları kurtardığını, ancak Tuz Gölü'nün ''kuruması'' gibi çok ciddi bir tehdidin olduğunu, önlem alınmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.

    Çok daha büyük flamingo kolonilerine ev sahipliği yapabilecek olan Tuz Gölü'nün kurtarılmasının şart olduğunu vurgulayan Balkız, kendilerinin de gölde sık sık gözlem yaparak flamingoları yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu