YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2009

Denize Atık Yağ Boşaltan İşletmeler Takibe Alındı

  • 23.08.2009 Radikal

    ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, deniz kenarında bulunan işletmeleri, atık yağlarını denize boşaltmamaları konusunda uyardı.

    Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne, "sahil kenarlarındaki bazı işletmelerin atık yağlarını denize döktüğü yönünde" şikayetler ulaştı. Bunun üzerine, genel müdürlük denize kıyısı olan 26 ilin çevre ve orman müdürlüklerine birer yazı göndererek, sürekli denetim yapılması ve mevzuata aykırı davrananlara ceza kesilmesi talimatı verdi.

    Deniz kıyısında yer alan otellerin mutfaklarındaki yağ tutucuların temizlenmediği, biriken atık yağların da gece saatlerinde denize boşaltıldığı yönündeki şikayetlere işaret edilen yazıda, sahil illerinde bulunan otel, motel, tatil köyleri ile kullanılmış kızartmalık yağ üreten tesislerin denetlenmesi talimatı verildi.

    Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yapılacak denetimle yönetmeliğe aykırı olarak atık yağların yetkili toplayıcılara verip vermediklerinin belirlenmesi istenilen yazıda, ayrıca yönetmeliğe aykırı uygulama yapan tesisler hakkında Çevre Kanunu kapsamında cezai işlem uygulanması talimatı verildi.

    Atık yağların çevreye zararları

    Yapılan araştırmalara göre, 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluştururken, ekotoksik özelliğine sahip atık yağlar, bulunduğu ortamı kirleterek canlılara zarar veriyor.

    Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanarak, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor.

    Kanalizasyona dökülen atık yağlar ise yine diğer atıkları tutarak ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olarak işletme maliyetini artırıyor.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu