YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2009

Balıkçıların Kabusu Oldu

  • 23.08.2009 Radikal

    BURSA'nın Gemlik ile Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde av sezonuna hazırlanan balıkçılar Marmara Denizi'nde denizanalarının erimesi sonucu yüzeyde oluşan ‘kaykay' adı verilen tabakanın kendileri için kabus haline geldiğini söyledi.

    Avlanma yasağının 1 Eylül'de sona ereceğini ifade eden Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, derneklerine üye 15- 40 metre arasında yaklaşık 100, 15 metreye kadar da 300 gırgır ile balıkçıların yeni sezonda avlanmaya başlayacaklarını söyledi. Marmara Denizi'nde hamsi, istavrit, palamut ve lüfer avladıklarını anlatan Dalarel, bu yılki avlanma sezonunda tedirgin olduklarını söyledi. Geçen yılki avlanma döneminden memnun kalmadıklarını anlatan Dalarel, “Denizler bu yıl da kısır görünüyor. Küresel ısınma balıkları su değiştirmeye başladı. Rusya'dan Karadeniz'e 15 Ağustos'tan itibaren istavrit ve hamsi geçişi başladı ancak bu aralar sadece palamut görülüyor” dedi.

    Dalarel, ‘Kaykay' adı verilen ve denizanalarının erimesi sonucu yüzeyde tabaka oluştuğunu anlatırken, bu canlının balıkların nefes almasını engellediğini ve avlanmalarını da izin vermediğini kaydetti. Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, “Kaykay bizi perişan etti. Bizleri iflas etme durumuna getirdi. Ağlarımızı atamıyoruz. Bu sene de çıkarsa sektör bitme noktasına gelir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında ortaya çıkan bu canlı, bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

    Devletin balıkçılık sektörünü desteklemesi çağrısında bulunan Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, “Mazot fiyatı fırladı. Kasa, ekmek ve kumanya fiyatları arttı. Masraflarımız çok arttı ancak balık fiyatları 10 yıl önceki ile aynı düzeyde. Devletin bizim sektörü de desteklemesini istiyoruz. Balıkhanemizde ilçe merkezinden 70 kilometre öteye taşındı. Bu durum masrafımıza da masraf ekledi” diye konuştu.

    Ağ ve teknelerini son kez bakımdan geçirerek verimli ve sorunsuz avlanma sezonuna hazırlık yapan Bandırmalı balıkçılar ise bu yıl palamut ve lüfer balığının görüleceğini ancak dar gelirli vatandaşın umut kapısı olan hamsi balığının ancak Ekim ayında görülmeye başlanacağını belirtti.

    “Salya korkusu”

    Beyaz jel gibi tabakanın bu yıl Marmara'yı tekrar esir almasından korktuklarını ifade eden balıkçılar, “Salya görülürse balıkçılar yine büyük zarara uğrar. Geçen yıl birçok balıkçının ağları kaykay nedeniyle büyük zarar gördü. Denize atılan ağları 3- 4 kat ağırlaştırarak, yeniden teknelere çekilmesini zorlaştıran ve bu esnada ağlara büyük zarar veren salyanın bu yıl görülmemesini diliyoruz. Şimdiden denizde çamurlu bir tabaka mevcut. Bu çamurlu tabakanın salyaya dönüşmemesi en büyük isteğimiz” dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu