23.08.2009 Radikal
BURSA'nın Gemlik ile Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde av sezonuna hazırlanan balıkçılar Marmara Denizi'nde denizanalarının erimesi sonucu yüzeyde oluşan ‘kaykay' adı verilen tabakanın kendileri için kabus haline geldiğini söyledi.
Avlanma yasağının 1 Eylül'de sona ereceğini ifade eden Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, derneklerine üye 15- 40 metre arasında yaklaşık 100, 15 metreye kadar da 300 gırgır ile balıkçıların yeni sezonda avlanmaya başlayacaklarını söyledi. Marmara Denizi'nde hamsi, istavrit, palamut ve lüfer avladıklarını anlatan Dalarel, bu yılki avlanma sezonunda tedirgin olduklarını söyledi. Geçen yılki avlanma döneminden memnun kalmadıklarını anlatan Dalarel, “Denizler bu yıl da kısır görünüyor. Küresel ısınma balıkları su değiştirmeye başladı. Rusya'dan Karadeniz'e 15 Ağustos'tan itibaren istavrit ve hamsi geçişi başladı ancak bu aralar sadece palamut görülüyor” dedi.
Dalarel, ‘Kaykay' adı verilen ve denizanalarının erimesi sonucu yüzeyde tabaka oluştuğunu anlatırken, bu canlının balıkların nefes almasını engellediğini ve avlanmalarını da izin vermediğini kaydetti. Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, “Kaykay bizi perişan etti. Bizleri iflas etme durumuna getirdi. Ağlarımızı atamıyoruz. Bu sene de çıkarsa sektör bitme noktasına gelir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında ortaya çıkan bu canlı, bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
Devletin balıkçılık sektörünü desteklemesi çağrısında bulunan Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, “Mazot fiyatı fırladı. Kasa, ekmek ve kumanya fiyatları arttı. Masraflarımız çok arttı ancak balık fiyatları 10 yıl önceki ile aynı düzeyde. Devletin bizim sektörü de desteklemesini istiyoruz. Balıkhanemizde ilçe merkezinden 70 kilometre öteye taşındı. Bu durum masrafımıza da masraf ekledi” diye konuştu.
Ağ ve teknelerini son kez bakımdan geçirerek verimli ve sorunsuz avlanma sezonuna hazırlık yapan Bandırmalı balıkçılar ise bu yıl palamut ve lüfer balığının görüleceğini ancak dar gelirli vatandaşın umut kapısı olan hamsi balığının ancak Ekim ayında görülmeye başlanacağını belirtti.
“Salya korkusu”
Beyaz jel gibi tabakanın bu yıl Marmara'yı tekrar esir almasından korktuklarını ifade eden balıkçılar, “Salya görülürse balıkçılar yine büyük zarara uğrar. Geçen yıl birçok balıkçının ağları kaykay nedeniyle büyük zarar gördü. Denize atılan ağları 3- 4 kat ağırlaştırarak, yeniden teknelere çekilmesini zorlaştıran ve bu esnada ağlara büyük zarar veren salyanın bu yıl görülmemesini diliyoruz. Şimdiden denizde çamurlu bir tabaka mevcut. Bu çamurlu tabakanın salyaya dönüşmemesi en büyük isteğimiz” dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013