11.08.2009 NTVMSNBC
Mühendis ve bilimciler el ele vererek bir 'bulut makinesi' tasarladı. Hedef, güneş ısınlarını yansıtacak ve böylece küresel ısınmanın azalmasına yardımcı olacak dev bulutlar üretmek.
Bilimciler, deniz suyunu havaya püskürterek bulut üreten bir yüzer makine tasarladı. Proje hayata geçirilebilirse, gezegenin en güncel ve büyük sorunlarından olan küresel ısınmanın azaltılmasında kullanılabilir.
Yeni tasarlanan makine ‘yüzer bulut beyazlaştırıcı’ olarak adlandırılırdı. Makineyi tasarlayan ekip, ‘yüzer bulutçu’yu Pasifik Okyanusu’nun üzerinde bulut oluşturmak ve güneş ışığının yansıtılmasını sağlayarak soğutucu bir etki yaratmak için kullanmayı düşünüyor. Makine tarafından denizden alınan tuzlu su havaya püskürtülecek ve tuzlu su molekülleri etrafında daha büyük ve beyaz bulutlar oluşması sağlanacak.
Professor Eric Bickel and Lee Lane projenin maliyetini 5.3 milyar sterlin (12 milyon TL) olarak açıkladı. Bu maliyetin, önde gelen ülkelerin karbon salımını azaltmak için harcadıkları 150 milyon sterlinin ellide biri olduğuna dikkat çekti.
En ucuz yöntem
Küresel ısınmaya engellemek için geliştirilen birkaç önlemi değerlendiren bilimadamları ‘yüzer bulutçu’nun diğerlerine kıyasla oldukça ekonomik olduğu düşüncesinde. Diğer yöntemler arasında, atmosferin üst takabasına volkanik toz bulutuna benzer yapay bir tabaka eklenmesi var ve maliyeti tahminen 140 milyon sterlin. Bir başka çözüm önerisi olan uzaya güneş şemsiyesi koymak. Bu projenin maliyeti ise 236 trilyon sterlin gibi astronomik bir düzeyde.
Bilimadamları ayrıca sıcaklığın düşürülmesine ilişkin kar/zarar hesabını da yaptı. Projenin devreye grimeye durumunda sağlık, değişik endüstri dalları, tarım, turizm gibi sektörlerin sel ve ısınmaya bağlı birçok olaydan ettiği zararların oldukça azalması bekleniyor. Deodorant, sprey boya gibi aerosollara harcanan her bir sterlinin 15 sterlin zarara yol açmasına rağmen yüzer makineye harcanacak her bir sterlinden 2000 sterlin kazanç elde edilebilir. BU da projenin hayata geçirilme olasılığını artırıyor.
Hızlı çözüm
Araştırmacılar, karbon salımının azaltılmasının hemen sonuç vermeyeceğini, dünyanın sıcaklığının düşürülmesi için geç ama elzem bir çözüm olduğunu söylüyor. Fosil olmayan yakıtların yüksek verimle kullanılması içinse daha çok zamana ihtiyaç var. Farklı projelerin sahibi uzmanların vurguladıkları ortak nokta şu; üstünde çalıştıkları projeler küresel ısınmayı durdurmayı değil sadece etkisini ertelemeyi hdefliyor. Zira ısınmanın durdurulması için daha temiz enerji kaynakları ve karbon salımının azaltılması zorunlu.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013