YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2009

'Uğursuz’ Baykuş Zararsızmış

  • 10.08.2009 Birgün
        
    Baykuşların insanlar için zararlı değil, kemirici canlılara karşı paratoner hayvanlar olduğu ortaya çıktı. Baykuşların gözünün gece görüşünün çok güçlü olmasında ötürü iyi bir fare, kene, yılan, akrep, çekirge ve zehirli örümcek avcısı olduğu belirtildi.

    Gece avcılarının zararlı kemirici mücadelesinin 10 milyon yıllık ekolojik süreçle meydana geldiğini vurgulayan Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan, uğursuz ve ölüm getirir diye avcılar tarafından baykuş ailesinin öldürülmesiyle birlikte o bölgede fare, kene, yılan ve zehirli böcek artışında yüzde 500 oranında artış olacağını ileri sürdü. Erdoğan, insanlar baykuşlardan korkma yerine, kemirici hayvanlardan korunmak için evlerinin çatı katında bacasında yaşaması için davet etmesini, yaşayanları da rahatsız etmeden uzun süre kalmasını sağlaması gerektiğine işaret etti.

    Yanlış inanışlar sürüyor

    Kırsal alanda ve köylerde ‘baykuş yaşayan evden cenaze çıkar’ sözü geçerliliğini koruyor. Köylerde yaygın olan bu inanışın baykuşların ışıklı, ıssız, harabe, bacalar, ev çatısı, ev tavanında yaşaması ve çıkardığı korkutucu sesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

    Baykuşlar genelde erkek, dişi ve 2 veya 3 yavrusuyla ailecek yaşıyor. Yıllık bulundukları bölgede ortalama 6 bin fare yakalıyorlar. Baykuşlar, avlarını sese karşı duyarlı oldukları için sessizce avlıyor. Bir baykuş toprağın ve karın altındaki farenin sesini 100 metreden çok rahat duyuyor. Kanat ve kafa yapısından gündüz avcıları Kartal, şahin, atmaca ve akbaba gibi avını gürültü çıkartarak değil, sessiz ve gürültüsüz yakalıyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu