YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2009

Gerece Körfezi'nde 5. Orkinos Çiftliğine Tepki

  • 10.08.2009 CNN Türk

    Akdeniz ve Ege'de kurulan balık çiftlikleri cennet gibi kıyıları kirletiyor, çiftliklere tepki de her geçen gün büyüyor. İzmir'in Gerece körfezinde bulunan 4 orkinos çiftliğine bir yenisinin daha ekleneceği haberi üzerine çevreciler eylem yaptı, varolan yasaya yeni düzenleme istedi.

    İzmir'deki Sığacık Körfezi... Eskiden tertemiz olan bu denizde şimdi toplam 4 orkinos çiftliği var. Üstelik bu körfez 2006 yılında "denizden askeri yasak bölge" ilan edilmişti.

    Kıyılarda faaliyet gösteren balık çiftliklerinin açık denize taşınması çalışmaları sürerken körfeze 5. çiftliğin taşınacağı haberi geldi.

    Yılda bin ton kapasiteli yeni orkinos çiftliği kurulacağı bilgisi çevrecileri ayaklandırdı.

    Körfezde yaşayanlar kurulması planlanan orkinos çiftliğini protesto etti: "Bu deniz kendi kendine 100 yıl temizlenmez raporlar böyle. Bunların taşınması gerekirken yeni çiftliklere izin veriliyor."

    Yetkililere göre, orkinos çiftlikleri diğer balık çiftliklerine göre daha fazla çevre tahribatı yaratıyor: "Orkinos diğer balıklardan farklı daha büyük yemleri daha çok çevresel zarara yol açıyor."

    "Mevzuata uygun davranabilirsiniz ama yaptığınız zaman o daracık körfezin canına okursunuz."

    Çevreciler varolan balık çiftlikleriyle ilgili yasayı yetersiz buluyor ve körfezin dokusuna uygun yeni bir düzenleme bekliyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu