08.08.2009 Cumhuriyet
Asi Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için harekete geçen Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Asi Nehri için havza kurtarma eylem planı hazırlanması çalışmalarını başlattı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Asi Nehri'nin çevresel kirlilikten kurtarılması için harekete geçti. Kendi kendini temizleme özelliğini yitiren Asi Nehri için havza kurtarma eylem planı hazırlanması çalışmalarını başlatan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kirliliğin büyük bölümünün kaynaklandığı Suriye ile bağlantı kurarak nehrin Türkiye girişi öncesindeki kirlenme sorununun da çözülmesi için girişimde bulunacak.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Lübnan'dan doğup Suriye üzerinden devam ederek Türkiye'den Akdeniz'e döküldüğü için Nehr-il Maktup (Tersine Akan Irmak) olarak da adlandırılan Asi Nehri'nin çevre kirliğinden kurtarılması için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve bölge belediyelerinin temsilcilerini bir araya getiren Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ekim ayına kadar Asi Nehri'nin kurtarılmasını içeren planı hazırladıktan sonra hemen uygulamaya geçecek.
Asi Nehri kendi kendini temizleyemiyor
Asi Nehri ile ilgili olarak yapılan ön çalışmada, nehrin artık kendi kendisini temizleme özelliğini yitirdiği ortaya konuldu. Çalışmada, kirliliğin büyük oranda Suriye tarafından kaynaklandığı belirtildi.
Asi'nin Suriye sınırları içinde kalan güzergahında bulunan Hama ve Humus illerinin genellikle şeker ve yoğurt gibi tarımsal; gübre, demir, lastik, petrol ve enerji üretimi gibi endüstriyel faaliyet alanlarıyla yoğunlaşmış iktisadi bir yapıya sahip olduğu anlatılan çalışmada, bu bölgeye has zeytinyağı üretimi, şeker ve petrol sanayinden dolayı sorun yaşandığı saptandı.
Türkiye tarafından ise özellikle Antakya'da bulunan atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle sorun yaşandığı ifade edilen çalışmada, Suriye kaynaklı evsel ve endüstriyel nitelikli atıksuların Asi Nehri aracılığıyla Akdeniz'e taşınmasının söz konusu olduğu belirlendi. Suriye'nin katı atıkları hava sirkülasyonu ile de kirletiyor
Ayrıca Suriye'nin Laskiye ilinden denize atılan çöp ve benzeri evsel ve endüstriyel nitelikli katı atıkların, hava sirkülasyonu nedeniyle Türkiye'nin Samandağ, İskenderun, Dörtyol ve Erzin sahillerine kadar ulaşması neticesinde kirliliğin meydana geldiği de saptandı. Konuyla ilgili olarak Suriye tarafı ile de bilgilendirme çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
Orman yangınlarına müdahalede önemli yer tutan havuz ve göletlerin sayısı artırılıyor.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013