YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Ağustos 2009

Köyceğiz'deki Yuvarlakçay'ı Katledecekler

  • 09.08.2009 Radikal

    Köyceğiz'deki Yuvarlakçay'ın suları elektrik santralı kurulması için borularla taşınacak. Bir güzellik daha yok olacak

    Köyceğiz’e bağlı Beyobası beldesinden doğup Köyceğiz Gölü’ne dökülen Yuvarlakçay’ın suları yatağından başka yerden akıtılarak üzerine elektrik santralı yapılacak. Yuvarlakçay’ın serin sularının kenarında yılda 200 bin kişiyi ağırlayan dört restoran sahibi şaşkın. Özel Çevre Koruma Kurumu yetkilileri ise santralla ilgili gerekli izinlerin alındığı, her şeyin yasal olduğunu söylüyor. Hidroelektrik Santralı (HES) ile ilgili kamulaştırma kararları, mahkeme kanalıyla arazi sahiplerine ulaştırıldı bile...

    Akfen’e bağlı Beyobası Enerji Üretimi A.Ş.’nin, Yuvarlakçay üzerinde kuracağı HES için, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan (EPDK) 5 Temmuz 2007’de 48 yıl 2 ay süreyle üretim faaliyeti göstermek üzere üretim lisansı alındı. EPDK, 5 Şubat’ta HES üretimi ve yardımcı tesislerin kurulabilmesi için gerekli taşınmaz malların kamulaştırılması işlemini başlattı. Bilirkişiler istimlak edilecek arazi bedellerini belirledi. Arazi sahipleri istimlak kararları kendilerine ulaşınca, Köyceğiz Asliye Hukuk Mahkemesi’ne karşı dava açmak istedi. Köylüler bu istekleri reddedilince konuyu hem Yargıtay’a hem Danıştay’a taşıdı. İki dava da sürerken EPDK, Beyobası Enerji Üretimi A.Ş. yararına ‘Acele el koyma’ talebiyle Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

    Suyun çıktığı yerden itibaren faaliyet gösteren dört restoran var: 200 kişilik Pınar, 140 kişilik Çınar, 140 kişilik Yeşil Vadi ve 100 kişilik Sarmaşık.

    Pınar Restoran sahibi İsmail Yıldırım şaşkın: “Buradan saniyede 3 bin 500 litre akan bu suyu alıp, bize saniyede 400 litre su bırakacaklar. Aldıkları suyu daha yüksekten 2.5 kilometre borularla taşıyıp santrala götürecekler. 400 litre suyla burası kurur.”

    Yuvarlakçay restoranlarının bu kadar sevilmesinin nedeni, gürül gürül akan su nedeniyle çevresinin hep altı-yedi derece daha serin olması. Çınar Restoran Müdürü Faruk Demir’e göre su kesilince bu bitecek: “Su azalınca sıcaklık artacak. Dere yatağına kim gelir?”

    Yeşilvadi Restoran sahibi Cemal Sıkkın ise ‘kamu yararı’nın yanlış hesaplandığını savunuyor: “Santralın kamu yararına olduğu söyleniyor ama 48 yıllığına kiralanmış. Ben sezonda 20 bin turiste bakıyorum. Bizim yaptığımız iş de kamu yararı. Enerji üretimine karşı değil, dere yatağının değiştirilmesine karşıyız.”

    Özel Çevre Koruma Kurumu yetkilileri ise santralla ilgili izinlerin alındığı ve her şeyin yasal olduğunu söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu