YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ağustos 2009

Gösteri Yunuslarına Özgürlük İttifakı Kuruldu

  • Bugday

    Yunus ve balina gibi deniz memelilerinin, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını sağlayamadıkları tutsaklık ortamında önemli ölçüde acı çektiğini ve bu yüzden verilen emirlere uyum gösterdiklerini savunan hayvan hakları ve doğal yaşam savunucuları bir ittifak kurdu. 'Yunus Tutsaklığına Son Verilmesi için Avrupa İttifakı' (YTSAİ) adlı kuruluşa Türkiye'den Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Deniz Memelileri Araştırma Grubu (SAD-DEMAG) imza attı.

    Avrupa'nın çeşitli hayvan haklarını ve doğal hayatı koruma dernekleri tarafından insanları eğlendirmek amacıyla yaşam alanları deniz ve okyanuslardan alınarak büyük havuzlara getirilen yunuslar için 4 Temmuz Tutsak Yunus Günü ilan edildi.

    Yunus Koruma İttifakı bazı turizm firmalarının tutsak yunuslar nedeniyle bazı tesisleri tur programından çıkardığını hatırlatarak, İngiliz müşterilerinin şikâyeti üzerine çıkartılan Bodrum Dolphin Park'ı örnek gösterdi. 'Yunus Tutsaklığına Son Verilmesi için Avrupa İttifakı' (YTSAİ) adlı bir kuruluş kurulurken Dünya çapında imza kampanyası başlattı. Dünya Tutsak Yunus Günü olarak anılan 4 Temmuz'da deniz memelilerinin yaşadıkları eziyete son vermek amacıyla Avrupa genelinde bir kampanya başlatan ittifak, tüm AB üyesi ülkeleri yeni tesis kurulmasını engellemeye çağırdı.

    İttifak üyesi İsviçre'nin kuruluşu OceanCare'den Sigrid Lüber, 'Yunuslar en akıllı ve büyüleyici hayvanlardandır. Onlar insanların eğlencesi olarak kullanılacak palyaçolar değillerdir. Biz şuna eminiz ki eğer insanlar tutsak bir yunusun gülümsemesinin ardındaki acı gerçeğin farkında olabilselerdi, bize bu kampanyanın amacına ulaşması için yardım etmek isterlerdi' dedi.

    'Görmek istiyorsak vapura binip denizi seyredelim'

    Deniz Memelileri Araştırma Grubu (SAD-DEMAG) Özgür Keşaplı Didrickson ise, 'Ne yazık ki Türkiye, Avrupa'daki en yüksek sayıda yunus tesisinin bulunduğu ülkelerden biridir. Avrupa'da yaklaşık 60 yunus tesisi bulunmaktadır. Bunlardan 34'ü AB'ne üye ülkelerde bulunmaktadır. Bu hayvanların çoğu, yaşam alanları olan okyanuslardan vahşi yöntemlerle sökülüp alınırken ölüyor. Çalışmalar, ülkemizde afalina olarak da bilinen şişe burunlu yunusların yakalanma sırasında ve hemen sonrasında ölüm oranlarının 6 kat arttığını gösteriyor. Doğal yaşam alanları olan okyanuslarla karşılaştırıldığında, havuzlar küçük ve dar, boş ve cansızdır. Bu ortam yunuslarda strese ve saldırganlığa neden olup, ortalama ömürü azaltmakta ve üreme sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca, kimyasal işlem görmüş suya ve UV ışınlarına maruz kalmaları sıklıkla ülsere ve derilerinde yaralanmalara neden olmaktadır. Biraz sabırlı ve dikkatli olduğumuz takdirde üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde şehiriçi vapurlarından tekne ve feribotlara birçok deniz taşıtı ile yolculuk yaparken özgür yunusları görebiliriz' dedi. 

    Haberin sayfasına ulaşmak için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu