YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ağustos 2009

Kaplumbağalar İçin Kürek Çekiyorlar

  • 06.08.2009 Atlas

    Türkiye'de amatör denizcilik ruhunu geliştirmek ve nesli tükenme tehlikesindeki deniz kaplumbağaların korunması mesajını vermek isteyen iki genç kas gücüyle İstanbul'dan Dalyan'a doğru yola çıktı. Denizde Arama Kurtarma (DAK-SAR) gönüllüsü iki genç Dalyan'a kadar donanımsız ve kamarasız sandallarıyla kürek çekerek gidecek.

    Yıllardır sandalda tek başına kürek çekerek çıktığı çeşitli deniz yolculuklarıyla tanınan Hüseyin Ürkmez'den ilham alan iki genç, 2 ay sürecek bir yolculuğa çıktı. Ürkmez'in, motorsuz, kamarasız ve teknik donanımsız sandallarla yaptığı Ege, Akdeniz ve Karadeniz yolculuklarının ardından, deniz kültürünü aşılamak isteyen Hasan Çoban ve Kaya Coşkun kıyı şeridini takip ederek Dalyan'a ulaşmayı hedefliyor. Deniz kültürünü gençlere kazandırmanın yanı sıra nesli tükenme tehlikesi altında olmasına rağmen halen kıyılarımızda yaşam alanı bulan Caretta caretta deniz kaplumbağalarının korunmasını isteyen iki genç, Kalamış Marina'dan yola çıktı. Deniz kirliliğine de dikkat çekmek istediklerini söyleyen Hasan Çoban, 'Öğrenci bütçesi ile çok fazla bir imkanımız olmadığı için Hüseyin Ürkmez'in başlattığı küreklerle kıyı seyrini devam ettirmek istiyoruz. Bu gezi hem bizim için alternatif bir tatil olacak hem de insanlara ufak bir sandalla Türkiye'nin kıyılarını gezebileceklerini göstereceğiz' dedi. Sandallarında hiçbir seyir cihazı ya da motor olmadığı öğrenilen iki gencin, sadece kürek çekerek yaklaşık 1000 KM kıyı şeridini dolaşacakları ve seyahatin 2 ay sonra Dalyan Sahili'nde sona ereceği öğrenildi. Deniz kaplumbağalarının halen yaşam alanı bulduğu ender kumsallardan olan Dalyan'da seyahatlerini tamamlayacakları öğrenilen iki gencin, binlerce koyu geçeceği ve geceleri kıyı şeritlerinde kamp yapacakları belirtildi. 
     
    Tek başına kas gücüyle yapılan sehayatlerin Türkiye'de ki ilk isimlerinden Hüseyin Ürkmez'de ise gençlerin kendisinden 4 aylık bir kürek ve denizcilik eğitimi aldıklarını belirtti. Ürkmez, 'Çoğu insan yatla dünyayı gezmek ister. Ama düşünsenize maddi durumu yerinde olmayan bir insan bunu nasıl yapacak. Bizde sandalla böyle bir gezi yapabileceklerini insanlara göstermek istiyoruz. Hem de denizde çevre bilinci oluşturmak istiyoruz' dedi.

    (Haber: Gökhan Karakaş, Milliyet)

    Haberin sayfasına ulaşmak için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu