YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ağustos 2009

Dünyanın Gözü Kelaynaklarda

  • Doğa Derneği Basın Bülteni

    Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ortak çalışmalarıyla bu yıl 2 kelaynak yavrusu uydu vericileri takılarak göçe gönderiliyor. Göç başarılı olursa Türkiye’de ki kelaynakların göç rotaları ile ilgili önemli bilgiler elde edilecek ve kuşların başlarında erişkinler olmadan göç edip edemeyecekleri belirlenecek. Dünyadaki bilim çevreleri tarafından merakla beklenen kelaynak göçü Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın internet sayfalarından canlı olarak izlenebilecek.

    Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları sonucunda kelaynaklar ilk defa geçtiğimiz yıl göçe gönderilmişti. 18 yıl aradan sonra ilk defa gönderilen kelaynaklar, Birecik’ten Ürdün’e kadar başarılı bir biçimde göç etmiş ancak burada zehirlendikleri için göçleri yalnızca 4 gün sürebilmişti.

    Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığında, kelaynakların tüm göç rotalarının belirlenmesi için bu yıl da 2 kelaynağa uydu vericisi takılacak. Bu kuşlarla birlikte bu yılın yavrusu toplam 4 kelaynak göçe gönderilecek. Bu kuşlara takılı vericilerden elde edilen veriler uydu sinyalleri aracılığıyla uzmanlara ulaşacak. Kelaynaklar göçü tamamlayabildiği takdirde göç rotaları ilk kez tam olarak belirlenmiş olacak. Kuşların göç yolculukları Çevre ve Orman Bakanlığı ile Doğa Derneği internet sayfalarından canlı olarak izlenebilecek.

    Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri geçtiğimiz yıl kelaynakların kısa yolculuğundan elde edilen bilgilerin önemli ancak yetersiz olduğuna dikkat çekerek “Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz sınırlı bilgiler tüm dünyaya bu kuşların 18 yıl sonra bile göç etme güdülerini kaybetmediklerini kanıtladı. Bu hem Türkiye hem de dünyadaki kelaynakların geleceği için umutlarımızı artırdı. Ancak bu çalışmayla kelaynakların göç yollarında önemli tehditlerle karşı karşıya olduklarını öğrendik. Önümüzdeki göç döneminde ve sonrasında bu tehditlerin mümkün olan en düşük düzeye getirilmesi için kelaynakların önceki yıllarda düzenle olarak görüldüğü Suriye, Ürdün, Yemen ve Etiyopya gibi ülkelerdeki doğa koruma uzmanları ile yakın işbirliği içinde hareket ediyoruz. Dünyadaki bilim çevreleri bu yıl yapılan çalışmanın sonuçlarını merakla bekliyor. 19 yıl aradan sonra gerçekleşecek bu göç hem bu türün kurtuluşu için hem de göçle ilgili bilimsel veriler elde etmek açısından büyük önem taşıyor” dediler.

    Haberin sayfasına ulaşmak için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu