YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ağustos 2009

Hiroşima'nın Yıldönümünde Nükleer Santrale Tepki

  • 06.08.2009 Atlas

    2. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nin, Japonya'nın Hiroşima kentine ilk atom bombası 'Little Boy'u (Küçük Çocuk) atmasının 64. yıldönümü nedeniyle TMMOB Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması düzenledi.
     
    TMMOB'nin (Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Nükleer Karşıtı Platform (NKP) adına Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasında Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay, nükleer silahlanma ve nükleer enerjinin doğal çevre ile insan hayatını tehdit ettiğini ifade etti.
    Karaçay, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin Hiroşima'ya 64 yıl önce atom bombasının atıldığı 6 Ağustos'ta yapılmasının rastlantı olmadığını savundu. Karaçay, tüm dünyada atom bombası saldırısında ölenler anıldığı günde Türk ve Rus hükümetlerinin nükleer santral yapımı konusunda pazarlık yapmasını ironik olarak nitelendirdi.

    Erhan Karaçay, nükleer santral ihalesinin tek bir firma katılımıyla sürdürülmemesi gerektiği halde, ihalenin devam ettirilmesinin hukuk dışı olduğunu ve AKP Hükümetinin kendi çıkardığı mevzuata uymadığının altını çizdi.

    Türkiye'de nükleer santral ihalesi

    Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santral için geçtiğimiz aylarda yapılan ihaleye yalnızca bir Rus firması katılmıştı. İhale sonucu nükleer santralin kesin olarak yapılması kararı alınmasına karşın, firmanın istediği fiyatın yüksekliğinden dolayı anlaşma yapılmamıştı.

    Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında yapacağı görüşmelerde Rus firmasının Türkiye'de nükleer santral yapabilmesi için lobi faaliyetlerinde bulunacağı tahmin ediliyor.

    Çevre örgütleri Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmadan tehlikeli ve zararlı olan nükleer enerjiye geçilmesine karşı çıkıyorlar. 

    Haberin sayfasına ulaşmak için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu