YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Ağustos 2009

Pasifik'in Ada Ülkeleri "İmdat" Dedi

  • 05.08.2009 CNN Türk

    Pasifik Okyanusu'ndaki 7 küçük ada devleti, ülkelerinin suya gömülmemesi için sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımının yüzde 45 oranında azaltılması çağrısında bulundu.

    Tuvalu Başbakanı Edward Natapei, Pasifik Adaları Forumunun yıllık toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arabanızla sahil şeridi boyunca giderseniz, deniz suları içinde Hindistan Cevizi ağaçları göreceksiniz. İşte o, deniz seviyesinin yükseldiğinin kanıtıdır" dedi. Natapei, deniz suyu seviyesinin yükselmesi nedeniyle son zamanlarda bir köyü boşaltmak zorunda kaldıklarını belirtti.

    Rakımları deniz seviyesinden sadece birkaç metre yüksek olan ada devletlerinden 7'si, yayımladıkları ortak bildiride, zengin ülkelerden, sular altında kalmamak için 2020'ye kadar sera etkisi yaratan gazların salımını yüzde 45, 2050 yılına kadar da yüzde 85 oranında azaltmalarını istedi. Pasifik Adaları Forumuna üye 16 ülkeden 7'si adına yayımlanan ortak bildiride, iklim değişikliği nedeniyle "halklarının ekonomik, toplumsal, kültürel ve çevre açısından refahı ve güvenliğine karşı giderek artan tehditten ciddi endişe duydukları" belirtildi.

    Kopenhag Zirvesi'ne doğru

    Nüfusları az ve küçük devletler olmaları nedeniyle çağrıları uluslararası alanda çok az yankı bulan ada devletlerine BM iklim değişikliği müzakerecisi Yvo de Boer destek verdi. De Boer, gözlemci olarak katıldığı toplantı sırasında yaptığı açıklamada, sanayileşmiş ülkelerin Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak iklim değişikliği müzakerelerinde sera gazlarının azaltılması konusunda iddialı hedefler belirlemesi gerektiğini söyledi.

    BM yetkilisi, Kopenhag'da sera gazlarının azaltılmasına ilişkin yeni bir anlaşmanın başarılı olabilmesi için büyük gelişmekte olan ülkelerin de "müzakerelere katılımının" gerektiğini belirtti.

    Kiribati, Marşal Adaları ve Tuvalu gibi Pasifik ülkelerinin sahip olduğu bazı mercan adalarının rakımları denizden sadece 10 metre yükseklikte. Toplantıya ev sahipliği yapan Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da yaptığı açıklamada, ada devletlerinin çağrılarına büyük destek verdi ve ülkesinin onların davalarının savunucusu olacağını söyledi.

    Söz konusu 7 ada ülkesi Cook Adaları, Kiribati, Marşal Adaları, Nauru, Niue, Palau ve Tuvalu, sera etkisi yaratan gaz salımında indirim istedikleri bildiriyi Küçük Ada Devletleri Birliği adına yayımladı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu