YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ağustos 2009

Çevreyi Kirleten Fabrikayı Kapattı

  • 03.08.2009 NTVMSNBC

    Çin'in Hunan eyaletinde çevreyi kirleten bir fabrika, bölge halkının protestoları üzerine kapatıldı.

    6 yıldır çinko sülfat üreten Şianghı Kimyasal Fabrikası yakınlarındaki bir köyde, Mayıs ve Haziran aylarında ölen iki köylüde yapılan otopsi sonucu, bedenlerindeki kadmiyum oranlarının çok yüksek olduğu belirlenmişti.

    Bu vakalardan sonra bölgede yaşayan 3 bin kişi üzerinde yapılan testlerde, 500 kişinin kadmiyum oranları da yüksek çıkınca, yetkililerin fabrikayı kapatma kararı aldığı belirtildi.

    Bin kadar köylü geçen hafta fabrikanın kapatılması isteği ile gösteri yapmıştı. Protestolardan sonra fabrika "ilelebet" kapatılırken, fabrika müdürleri tutuklandı, yerel Çevre Koruma Bürosu Başkanı görevden alındı.

    Hunan eyaletindeki demir dışı metal maden ocaklarının yolsuzluklar nedeniyle son yıllarda hızla arttığı ve şimdi yüzlerce ocağın atıklarını ırmağa döktükleri belirtildi.

    Fabrikaların, eyalet başkenti Çangşa'nın içme suyunu aldığı Şianghı ırmağını aşırı derecede kirletmesi, eyalet yetkililerini ırmağın kirletilmesine karşı acil önlemler almaya zorladı.

    Buna rağmen yetkililer, ırmakta demir dışı metallerin yarattığı kirlenme aşırı yüksek olduğunu itiraf ediyorlar. Irmak boyunca yetiştirilen sebzelerdeki kadmiyum, cıva ve kurşun oranlarının da hayli yüksek olduğu belirlendi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu