YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Ağustos 2009

Flamingo Nüfusu 10 Kat Arttı

  • 27.07.2009 Radikal

    ANKARA - Dünyanın en büyük flamingo kolonisini Türkiye’ye çeken Tuz Gölü’nde bu yıl yaklaşık 10 bin yavru dünyaya gelirken, üreme rakamı geçen yıla göre 10 kat artış gösterdi.

    Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, 2003 yılından bu yana Tuz Gölü’nde gözlem yaptıklarını söyledi.

    Tuz gölünün, hem Türkiye hem de Fransa, İtalya, İspanya, Tunus gibi ülkeleri de içine alan Akdeniz havzasındaki flamingo kolonileri arasında en büyük kolonilerden olduğunu ifade eden Balkız, 1970’li yıllardan bu yana koloninin varlığının bilindiğini, özellikle 1990’lı yıllara kadar bölgede çok sayıda flamingonun ürediğini belirtti.

    Balkız, flamingoların üremesi için su seviyesinin çok önemli bir etken olduğunu belirterek, "Konya havzasındaki yanlış su politikaları, kaçak kuyular, tarımda havzaya uygun olmayan ürünlerin kullanılması gibi uygulamaların, bölgedeki birçok canlı türüyle birlikte flamingo popülasyonunu da olumsuz etkilediğini" söyledi. 2000’li yılların başından bu yana, flamingo popülasyonunda, yanlış su politikaları ve kuraklığa bağlı olarak ciddi düşüş yaşandığını vurgulayan Balkız, şunları kaydetti: "Bu yıl yağışa bağlı, noktasal bir iyileşme var. Yoğun yağışların flamingoların üreme başarısında önemli etkisi oldu. Geçen seneyle kıyaslandığında ciddi bir artış söz konusu ama yanlış uygulamalar düzelmezse gelecek sene yağış olmaması durumunda yine sıkıntı yaşanabilir. Bu yılki yağışlar uzun vadede kesinlikle bizi kurtarmaz. 2007 senesinde 4 bin yavru dünyaya gelmişti. Bu çok düşük bir sayı, daha sonrasında alandaki gözlemlerde bunlardan 500’ünün kuraklıktan öldüğünü gördük. Kuraklıktan kaynaklı ölümlerin bu sene de olma olasılığı var."

    Uçmayı öğrenene kadar

    Bugüne kadarki en yüksek üreme rakamının 12 bin yavru ile 1994 yılında gerçekleştiğini belirten Balkız, bu yıl yaptıkları gözlemlerde yaklaşık 10 bin flamingo yavrusunun dünyaya geldiğini, bu rakamın geçen sene bin civarında olduğunu söyledi. Flamingo yavrularının uçmayı öğrenene kadar Tuz Gölü’nde bulunduklarına işaret eden Balkız, 2007 yılındaki kuraklığın tekrarlamasının flamingo popülasyonu için facia olacağını ifade etti. Bu nedenle bölgede sürekli gözlem yaptıklarını anlatan Balkız, gerektiği anda yerel yönetimlerden de yardım alarak anında müdahalede bulunabileceklerini belirtti.

    Özge Balkız, Tuz Gölü’nün bu seneki noktasal iyileşmeyi her zaman taşıyacak kapasitesi olduğunu dile getirerek, "Tuz Gölü, flamingolar için tüm Akdeniz’de çok büyük önem taşıyan bir alan olma özelliği taşıyor. Bu alanın varlığını devam ettirebilmesi için yanlış su ve tarım politikalarının düzeltilmesi lazım. Bu, olanaksız da değil. Uygulanan güzel projeler, güzel örnekler var. Bunların çoğaltılması lazım" diye konuştu.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu