YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Ağustos 2009

Tunceli'de Binlerce Kişi "Munzur'da Barajlara Hayır" Dedi

  • 03.08.2009 bianet

    Ellerini kireçle beyazlatan yaklaşık on bin kişi Munzur nehrine yapılmak istenen barajları protesto etti. Eylemde konuşan İHD'den Yıldırım "Projenin bölgeyi insansızlaştırmak istediğini" söyledi ve "Barajların durdurularak bölgenin SİT alanı ilan edilmesini" istedi.

    Bu yıl dokuzuncu kez yapılan Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin son gününde yaklaşık on bin kişinin katıldığı yürüyüş düzenlendi.

    Ellerini kireçle beyazlatan eylemciler "Munzur özgür akacak, barajlara hayır" dedi.

    Eyleme Demokratik Toplum Partisi (DTP) Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Emek Partisi (EMEP) Başkan Yardımcısı Ender İrmek, 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, Mazgir Belediye Başkanı Tekin Türkel'in yanı sıra çok sayıda hak savunucusu ve Tunceli halkı katıldı.

    "Barajlar bölgeyi insansızlaştıracak"

    Dün (2 Ağustos) Kışla Meydanı'nda bir araya gelen kitle Kemerbel Mevkii Munzur Çayı kıyısına kadar sloganlarla yürüdü.

    Yürüyüşe katılanlardan "Donkişot Osman" lakabıyla tanınan çevre aktivisti Osman Akkuş "Aslında buraya milletvekilleri gelmeli, burada Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kabinesindekilerin elleri temizlenirse barış da olur" dedi.

    Festivale katılmak için Van'dan Tunceli'ye gelen Osman Yılmaz "Bu halkın suyu özgürce akmalı" derken, "Fransa'dan gelen Reyhan Özhan ise "Barajlar yapılırsa burası izole olur, insanlarımız, mezarlarımız, kültürümüz yok olur. Bir daha buraya gelemeyiz" şeklinde konuştu.

    Koma Çiya'nın nehir kenarına kurulan sahnede çaldığı Kürtçe ve Türkçe şarkıların ardından festival komitesinin hazırladığı basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli temsilcisi Barış Yıldırım "Planlanan barajların bölgeyi insansızlaştırmayı hedeflediğini" söyledi.

    "Barajlar, Türkiye'nin ilk doğal milli parkı olan Munzur Vadisi Milli Parkı'nı, içindeki endemik bitkileri ve yabani hayvan floransını yok edeceği gibi, Dersim halkının kültürü ve tarihini de birlikte sulara gömecek. Bunun önlenmesi için parkın doğal SİT alanı ilan edilerek, koruma altına alınması gerekir."

    Festival eylemin ardından yapılan Mikail Arslan, Pınar Sağ, Ali Baran ve çeşitli müzik gruplarının katıldığı konserle devam etti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu