YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2009

Enerji mi Turizm mi?

  • 23.07.2009 NTVMSNBC

    Yeşil Haberci Rize'de,  Hidroelektrik santrallerin etkilerini araştırıyor... Bölgeye yaklaşık 500 hidroelektrik santrali planlanıyor..İtirazlar sonucu bazılarının yapımı durdu. Ama büyük bir bölümünde çalışma sürüyor.

    Karadeniz,turizmin yeni gözdesi.. Yemyeşil bitki örtüsü ve rengarenk çiçeklerin yetiştiği karadeniz, Artık hidroelektrik santralleriyle de anılmaya başladı.

    Ancak hidroelektrik santrali inşaatları, Karadeniz'i tanınmayacak hale getirdi.. Akarsuların bulunduğu birçok vadi delik deşik edildi. Tıpkı Artvin'in Murgul ilçesine bağlı Kabaca Vadisi'nde olduğu gibi..

    Kaçkar dağlarının eteğindeki Aksu köyünde yaşayan Mehmet Durmaz: "HES'e neden karşıyız. Bu su varsa biz varız. Bu su yoksa biz yokuz. Bizim yaşamımız bu suya bağlı. Bu vadinin bir başında kiraz yetişiyor, bir başında kardelenler yeni çıkmış. böyle bir vadi belkide türkiye'de ender var yani. böyle bir vadiyi tahrip edmenin hiç bir manası yok. ben enimim ki hiç bir vicdan sahibi yetkili bunu gördükten sonra buna müsade etmez, onay vermez yani." böyle diyor. Köyünde inşaatına başlanan hidroelektrik santrallerini istemiyor. Karadeniz'in her yerinde santral karşıtı tepkileri duymak mümkün..

    Meydancık Belediye Başkanı Nihat Acar şunları söylüyor:"2-3 yıldır Popart deresinin üzerinde 8-10 tane HES çalışmaları var. Bunların dört tanesi mahkeme kararıyla durdurulmuş durumda. Bizim burası yayla turizmi için müsait. Kış turizmi için müsait. Dağ turizmi için müsait. Ayrıca bu ormanlarda çok sayıda yaban hayatı mevcuttur. HES'ler en son çare. Bu bölgenin yok olması anlamına geliyor. Halkın büyük bir tepkisi var. Bu projelerin iptal edilmesini istiyoruz"

    Hidroelektrik santrali inşaatının tahribata yolaçtığı yerlerden biri de Rize'nin İkizdere Vadisi..Vadide santral sayısı 20'ye yaklaştı..

    İkizdere Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu anlatıyor: "Turizm potansiyeli bu kadar yüksek olan bu vadiye 20 santral yaparak bu vadi ölüme terk edilmiş olur, böyle yapılırsa."

    Artvin'deki Çoruh vadisinde yapılan bir başka Hidroelektrik Santrali inşaatı daha var. Avukat Bedrettin Kalın, Artvin'deki santrallere karşı mücadele veren isimlerin başında geliyor. Avukat Kalın'a göre, enerji gerekli ancak santrallerin yapıldığı yer yanlış: "Bunların çevreye zararlarıyla ilgili bir çok görüş var bilimsel raporlar var. Yeterli araştırma yapılmadan, ÇED süreci izlenmeden yapılmış projelerdir esas olarak. Bakın biz HES'lerin tümüne karşı olduğumuzu da söylemiyoruz. bu ülkenin gerçekten enerjiye ihtiyacı varsa, bir parça enerji üretilse bile o faciayı gördükten sonra o projeleri hiç kimse kolay kolay onaylayamaz" diyor...

    Doğu Karadeniz Bölgesi'ne 460 hidroelektrik santrali yapılması planlanıyor.. Bunlardan yaklaşık altmışının inşaatı başladı.

    Kardoğa Eş Başkanı Kenan Kuri anlatıyor:"Başlı başına ekolojik laboratuvar ilan edilip, koruma altına alınması gerekir. Tamam, enerjiye ihtiyacımız var ama ilacın ham maddesine de ihtiyacımız var akarsuların hemen hepsinin üzerinde hes planlaması yapıldı bu da şu anlama geliyor. Maalesef Doğu Karadeniz gelecekteki tek teminatı olan doğal kaynakların taphribatına yönelik atar damarları kangrenleştiriliyor."

    Enerji üretimi başladıktan sonra dereye bırakılan su önemli ölçüde azalacak, kırmızı benekli alabalıklar yok olacak, vadideki ağaçlar kuruyacak, tarlalar sulanamayacak..Bu Karadeniz turizminin de bitmesi anlamına geliyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu