YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2009

Yeni BM Protokolü Avrupa'nın Çevre Kirleticilerini Listeleyecek

  • 20.07.2009 bianet

    Çevre kirleticilerin salımı ve aktarımıyla ilgili protokol ekimde yürürlüğe giriyor. Ülkeler ve şirketlerin çevreyi kirletme bilgileri İnternet'te de yayınlanacak.

    Avrupa'daki ülkelerin ve şirketlerin çevreyi kirletmelerine dair istatistiklerin düzenli olarak kamuya açıklanmasını sağlayacak protokol 8 Ekim'de yürürlüğe giriyor.

    Bu konudaki ilk bağlayıcı uluslararası anlaşma olan Birleşmiş Miletler protokolünü en son Fransa onayladı.

    Protokol, ülkelere havaya salınan, trafik veya tarım gibi yollarla aktarılan kirleticilerle ilgili er yıl rapor verme yükümlülüğünü getiriyor. Bu raporlar İnternet'te de yayınlanacak. Bu istatistikler arasında, iklim değişikliğinin (küresel ısınma) temel nedenlerinden olan sera gazı salımlarına dair bilgiler de yer alacak.

    BM- çevrenin kirletilmesine dair istatistiklerin kamuoyuna sunulmasının, özellikle şirketler üzerinde olumlu bir baskı yarattığını savunuyor.

    BM Avrupa Ekonomik Komisyonu yetkilisi Jan Kubiš, bu protokolü "çevrenin kirletilmesine dair bilgiye halk tarafından erişilmesinde önemli bir kilometre taşı" olarak niteledi.

    İsviçre ve İspanya bu kapsamdaki bilgileri halihazırda yayınlamış durumda. Çevreyle ilgili konularda karar verme süreçlerine ve adalete kamuoyu erişimine dair Aarhus Sözleşmesi'nin bir parçası olan protokolde 36 ülkenin imzası var. Bu ülkeler arasında Türkiye yok. (TK)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu