YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2009

Şırnak'ta Orman Yangınları İsyan Ettirdi

  • 14.07.2009 Radikal

    Şırnak'ta çıkan orman yangılarına dikkat çekmek için sivil toplum kuruluşları 'Barış' sloganları eşliğinde oturma eylemi yaptı

    Sivil toplum kuruluşları, orman yangınlarına dikkat çekmek için kent merkezinde 30 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem sırasında, sık sık, ‘Cudi yanıyor, sorumlular nerede’, ‘Savaşa hayır, Barış evet’, ‘Direne direne kazanacağız’ sloganları atıldı. Eğitim-Sen temsilcisi Serhat Uğur, ormanların güvenlik gerekçesiyle yakıldığını iddia etti.

    Son günlerde Şırnak bölgesinde çıkan orman yangınlarına dikkat çekmek için bu sabah Cumhuriyet Meydanında toplanan ve aralarında KESK Şırnak Platformu, DİSK, Baro ile belediyelerin de bulunduğu 13 sivil toplum kuruluşunu temsilen 50 kişilik grup, 30 dakikalık oturma eylemi yaptı. ‘Orman yangınlarına karşı el ele’, ‘Orman yakmak çözüm değildir’, ‘Orman yangınına son, barış hemen şimdi’, ‘Doğama dokunma’, ‘Orman yakmanın hiçbir gerekçesi olamaz’ ve Kürtçe ‘Darıstaneme Ne Şevıtinin-Ormanlarımızı yakmayın’ pankartları taşıyan kalabalık adına Eğitim-Sen Temsilcisi Serhat Uğur, geçen hafta içinde gece geç saatlerde başlayıp günün ilk ışıklarına kadar Cudi’den yükselen alevlerin neden söndürülmediğini belirterek, “Bu konuda neden bir çalışma yapılmadı ve asıl önemlisi neden hiçbir açıklama yapma gereği hissedilmediğini sorgulamak için buradayız” denildi.

    Güvenik gerekçesiyle yakılıyor

    Çevre duyarlılığı ve çevrenin korunmasına yönelik olarak bu sorumluluğun ilk elden devletin başlatması gerektiğini kaydeden Serhat Uğur, “Elbette ki ormanlarımızın yakılmasının ve buna seyirci kalınmasının tek sebebi ilgililerin çevre duyarsızlığı değildir. Ormanlarımız her yaz olduğu gibi bu yaz da Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı oluşan çatışmalı ortamda, güvenlik gerekçeleri ile yakılıyor. Barış çağrılarına kulaklarını tıkayanlar bu orman yangınlarının baş sorumlularıdır. Barış süreci uzadıkça insani değerlerimizle birlikte doğal değerlerimiz de yok olmaktadır” dedi.

    Yetkililer görevlerini yapmıyor

    Başta Şırnak Valisi olmak üzere, Çevre ve Orman Müdürü, Sivil Savunma Müdürü ve ilgili diğer kurum ve kişilerin konu hakkında sessiz kaldığını anlatan Serhat Uğur, şunları söyledi: “Yetkililerin görevlerini yerine getirmemelerini kabul etmiyoruz. Bizler, onurlu ve insana olduğu kadar doğal yaşama da saygılı olan bireyler olarak Cudi’de, Gabar’da, Besta’da, Kato’da yakılan ormanlarımızı seyretme niyetinde değiliz. Çocuklarımıza, yani gelecek kuşaklarımıza yaşanılmaz bir çevre bırakmak istemiyoruz. Bunun için buradan haykırıyoruz. Bu konu hakkında yapılması gerekenlerin derhal yerine getirilmesini istiyoruz. Bu hak, ilgili tüm kanun maddelerinde saklı bulunmaktadır. Gereğinin yapılmaması halinde yargı yoluna başvurma hakkımızı da saklı tuttuğumuzu ilan etmek isteriz.”  ‘Cudi, Gabar yanıyor yüreğimiz yanıyor’ sloganları eşliğinde yapılan 30 dakikalık oturma eyleminin ardından kalabalık sessizce dağıldı.(dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu