YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2009

Gösteri Yunuslarına Özgürlük İçin İttifak Kuruldu

  • 13.07.2009 Atlas

    Avrupa'nın çeşitli hayvan haklarını ve doğal hayatı koruma dernekleri tarafından insanları eğlendirmek amacıyla yaşam alanları deniz ve okyanuslardan alınarak büyük havuzlara getirilen yunuslar için 4 Temmuz Tutsak Yunus Günü ilan edildi.

    Yararları çok tartışılan ve Türkiye'de de tur iptal ettiren yunus gösteri havuzlarının doğanın dengesini bozduğunu savunanlar bir aykırı görüşlerle bir bildiri hazırladı.

    Yunus ve balina gibi deniz memelilerinin, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını sağlayamadıkları tutsaklık ortamında önemli ölçüde acı çektiğini ve bu yüzden verilen emirlere uyum gösterdiklerini savunan hayvan hakları ve doğal yaşam savunucuları bir ittifak kurdu. 'Yunus Tutsaklığına Son Verilmesi için Avrupa İttifakı' (YTSAİ) adlı kuruluşa Türkiye'den Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Deniz Memelileri Araştırma Grubu (SAD-DEMAG), İngiltere'den Balina ve Yunusları Koruma Derneği(WDCS) ve Born Free Foundation, Dünya Hayvanları Koruma Derneği (WSPA), İrlanda'dan Dolphin Days, Yaban Hayvanlarının Tutsaklığına Son Verilmesi için Avrupa İttifakı (ENDCAP), İsviçre'den KRAX – Kids Schützen Tiere ve Oceancare, Almanya'dan Pro Wildlife ve Fransa'dan Robin Des Bois imza attı. Yunus Koruma İttifakı bazı turizm firmalarının tutsak yunuslar nedeniyle bazı tessileri tur programından çıkardığını hatırlatarak, İngiliz müşterilerinin şikâyeti üzerine çıkartılan Bodrum Dolphin Park'ı örnek gösterdi. 'Yunus Tutsaklığına Son Verilmesi için Avrupa İttifakı' (YTSAİ) adlı bir kuruluş kurulurken Dünya çapında imza kampanyası başlattı. Dünya Tutsak Yunus Günü olarak anılan 4 Temmuz'da deniz memelilerinin yaşadıkları eziyete son vermek amacıyla Avrupa genelinde bir kampanya başlatan ittifak, tüm AB üyesi ülkeleri yeni tesis kurulmasını engellemeye çağırdı.

    İttifak üyesi İsviçre'nin kuruluşu OceanCare'den Sigrid Lüber, 'Yunuslar en akıllı ve büyüleyici hayvanlardandır. Onlar insanların eğlencesi olarak kullanılacak palyaçolar değillerdir. Biz şuna eminiz ki eğer insanlar tutsak bir yunusun gülümsemesinin ardındaki acı gerçeğin farkında olabilselerdi, bize bu kampanyanın amacına ulaşması için yardım etmek isterlerdi' dedi. Born Free Vakfı'ndan Will Travers İngiltere'yi örnek göstererek '1970lerde İngiltere'de düzinelerce tutsak yunus gösteri merkezleri vardı. Bugün ise bu merkezlerin hepsi kapanmış durumda. 1991 yılında son 3 tutsak yunusun ‘Into the Blue- Maviye' kampanyası kapsamında salınması İngiltere'nin ‘tutsak yunusların olmadığı bir bölge‘ olmasını sağladı. Bu örnek bu aşamaya gelmenin mümkün olduğunu gösteriyor. İttifak, Avrupa'nın diğer ülkelerinin de aynı şekilde hareket edeceğini umut ediyor' dedi. Dünya Hayvanları Koruma Derneği (WSPA)'nden Joanne Toole ise 'Betondan bir havuzun içinde ömür geçirmek, daireler çizerek yüzmek hiç bir zaman uçsuz bucaksız okyanusun yerine kabul edilebilecek birşey değildir. Yunusların karmaşık ihtiyaçları onları yaradılış olarak esarete elverişsiz hale getirmektedir. Eğer AB yeni tesislerin kurulmasına engel olmaya karar verirlerse, bu sualtı hapishanelerinin bir daha var olmamak üzere yokolduğunu göreceğiz' şeklinde konuştu.

    'Görmek istiyorsak vapura binip denizi seyredelim'

    Deniz Memelileri Araştırma Grubu (SAD-DEMAG) Özgür Keşaplı Didrickson ise, 'Ne yazık ki Türkiye, Avrupa'daki en yüksek sayıda yunus tesisinin bulunduğu ülkelerden biridir. Avrupa'da yaklaşık 60 yunus tesisi bulunmaktadır. Bunlardan 34'ü AB'ne üye ülkelerde bulunmaktadır. Bu hayvanların çoğu, yaşam alanları olan okyanuslardan vahşi yöntemlerle sökülüp alınırken ölüyor. Çalışmalar, ülkemizde afalina olarak da bilinen şişe burunlu yunusların yakalanma sırasında ve hemen sonrasında ölüm oranlarının 6 kat arttığını gösteriyor. Doğal yaşam alanları olan okyanuslarla karşılaştırıldığında, havuzlar küçük ve dar, boş ve cansızdır. Bu ortam yunuslarda strese ve saldırganlığa neden olup, ortalama ömürü azaltmakta ve üreme sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca, kimyasal işlem görmüş suya ve UV ışınlarına maruz kalmaları sıklıkla ülsere ve derilerinde yaralanmalara neden olmaktadır. Biraz sabırlı ve dikkatli olduğumuz takdirde üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde şehiriçi vapurlarından tekne ve feribotlara birçok deniz taşıtı ile yolculuk yaparken özgür yunusları görebiliriz' dedi. 

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu