10.07.2009 Haberanaliz
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, meclise verilen bir yasa değişikliği teklifiyle zeytinliklere yakın bölgelerin tarım dışı faaliyetlere açılmak istendiğini öne sürerek, bu teklifi şiddetle kınadıklarını bildirdi.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir şubesi toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Tan, zeytin ağacı ve zeytinciliği korumak amacıyla Zeytincilik Yasası ile zeytin sahalarına en az 3 kilometre mesafede, tarım dışı faaliyetlerin yapılmasının engellendiğini belirtti.
Bu yasanın, zeytin üretilen bölgelerde madencilik faaliyetlerini önlediği için uzun bir süredir yıpratılmak istendiğini ileri süren Tan, Mayıs ayında üç milletvekili tarafından TBMM'ye değişiklik önerisi verildiğini söyledi.
Değişiklik önerisinde zeytinliklerin, yenilenebilir enerji yatırımları adı altında madencilik gibi faaliyetlere açılmasının istendiğini iddia eden Tan, şunları kaydetti:
''UZZK olarak bunu şiddetle kınıyoruz. Bu teklif derhal geri çekilmelidir. Bu teklifi veren milletvekilleri, zeytin üretiminin olmadığı bölgelerden geliyor. İstedikleri değişikliğin ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin edemiyor olabilirler. Bölge milletvekillerimiz konunun önemini biliyor. Bakanlıklarla konu hakkında görüşüyoruz. Zeytinle uğraşan 400 bin aileyi yok saymayın, zeytinimize dokunmayın.''
Uluslararası konsey üyeliği
Tan, Türkiye'nin 1998 yılında aidat nedeniyle ayrıldığı Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne (IOC) tekrar üyelik yolunda somut bir adım attığını da belirtti.
Hükümetin konuya sıcak yaklaştığını, yeniden üyelik için gerekli olan uluslararası anlaşmanın imzalanması konusunda Başbakanlık tarafından meclise bir yasa sunulduğunu dile getiren Tan, Kasım ayına kadar prosedürün tamamlanarak, üyeliğin gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.
Tan, Türkiye'nin üyeliği halinde yıllık aidatının 393 bin avro civarında olacağını hesapladıklarını ifade ederek, 11 yıldır konseyin dışında kalan Türkiye'nin eski gücünü tekrar yakalamak için mücadele vereceğini dile getirdi.
Dünya zeytinyağı piyasasında en etkili konumdaki İspanya'ya yaptıkları inceleme gezisi hakkında da bilgi veren Tan, orada da kötü bir sezon geçirildiğini, ancak gelecek sezonda 1 milyon 300 bin tonluk bir rekoltenin beklediğini dile getirdi.
Zeytinyağı ton fiyatlarının bin 700 avroya kadar gerilemesiyle AB'nin koruyucu şemsiyesinin zeytinyağı üreticilerine açıldığını kaydeden Tan, ''AB fonlarından zeytinyağına ton başına günlük 1,22 avro stoklama yardımı yapılmaya başladı. Üreticiler ayrıca hektar başına destek almaya da devam ediyor'' diye konuştu. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013