YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Temmuz 2009

Zeytinimize Dokunmayın"

  • 10.07.2009 Haberanaliz

     
    Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, meclise verilen bir yasa değişikliği teklifiyle zeytinliklere yakın bölgelerin tarım dışı faaliyetlere açılmak istendiğini öne sürerek, bu teklifi şiddetle kınadıklarını bildirdi.

    Ziraat Mühendisleri Odası İzmir şubesi toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Tan, zeytin ağacı ve zeytinciliği korumak amacıyla Zeytincilik Yasası ile zeytin sahalarına en az 3 kilometre mesafede, tarım dışı faaliyetlerin yapılmasının engellendiğini belirtti.

    Bu yasanın, zeytin üretilen bölgelerde madencilik faaliyetlerini önlediği için uzun bir süredir yıpratılmak istendiğini ileri süren Tan, Mayıs ayında üç milletvekili tarafından TBMM'ye değişiklik önerisi verildiğini söyledi.

    Değişiklik önerisinde zeytinliklerin, yenilenebilir enerji yatırımları adı altında madencilik gibi faaliyetlere açılmasının istendiğini iddia eden Tan, şunları kaydetti:

    ''UZZK olarak bunu şiddetle kınıyoruz. Bu teklif derhal geri çekilmelidir. Bu teklifi veren milletvekilleri, zeytin üretiminin olmadığı bölgelerden geliyor. İstedikleri değişikliğin ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin edemiyor olabilirler. Bölge milletvekillerimiz konunun önemini biliyor. Bakanlıklarla konu hakkında görüşüyoruz. Zeytinle uğraşan 400 bin aileyi yok saymayın, zeytinimize dokunmayın.''

    Uluslararası konsey üyeliği

    Tan, Türkiye'nin 1998 yılında aidat nedeniyle ayrıldığı Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne (IOC) tekrar üyelik yolunda somut bir adım attığını da belirtti.

    Hükümetin konuya sıcak yaklaştığını, yeniden üyelik için gerekli olan uluslararası anlaşmanın imzalanması konusunda Başbakanlık tarafından meclise bir yasa sunulduğunu dile getiren Tan, Kasım ayına kadar prosedürün tamamlanarak, üyeliğin gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

    Tan, Türkiye'nin üyeliği halinde yıllık aidatının 393 bin avro civarında olacağını hesapladıklarını ifade ederek, 11 yıldır konseyin dışında kalan Türkiye'nin eski gücünü tekrar yakalamak için mücadele vereceğini dile getirdi.

    Dünya zeytinyağı piyasasında en etkili konumdaki İspanya'ya yaptıkları inceleme gezisi hakkında da bilgi veren Tan, orada da kötü bir sezon geçirildiğini, ancak gelecek sezonda 1 milyon 300 bin tonluk bir rekoltenin beklediğini dile getirdi.

    Zeytinyağı ton fiyatlarının bin 700 avroya kadar gerilemesiyle AB'nin koruyucu şemsiyesinin zeytinyağı üreticilerine açıldığını kaydeden Tan, ''AB fonlarından zeytinyağına ton başına günlük 1,22 avro stoklama yardımı yapılmaya başladı. Üreticiler ayrıca hektar başına destek almaya da devam ediyor'' diye konuştu.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu